Trefdag Cultureel-erfgoed in het Land van Dendermonde

Dendermonde – Qua erfgoed biedt het Land van Dendermonde meer Mars, Goliath, Indiaan en het Ros Beiaard. Ook in Wetteren hebben ze reuzen, in Hamme is er de legende van de Wuiten, in Wichelen is er de rondgang van den Beer, in Berlare hebben ze een historische eendekooi…

Om de regio op de cultureel-erfgoedkaart te zetten, schreven de gemeenten van de projectvereniging Cultuurdijk (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren) samen met nog vier andere gemeenten (Hamme, Laarne, Wichelen en Zele) een beleidsplan dat zal worden ingediend bij de Vlaamse Overheid voor de subsidiëring van een erfgoedcel. Dat plan wordt voorgesteld op zondag 14 november. Diezelfde dag wordt ook een boeiende trefdag rond cultureel-erfgoed in het Land van Dendermonde en daarbuiten.

Richaar den DerdenProgramma van de erfgoeddag:

  • 14-14.15 u.: Verwelkoming en korte toelichting erfgoedbeleidsplan door de voorzitter van de projectvereniging Cultuurdijk, dhr. Marius Meremans
  • 14.15-14.45 u.: Lezing van Robert Belemans, stafmedewerker FARO, over de betekenis van immaterieel cultureel erfgoed, wat het hedendaags belang van immaterieel cultureel-erfgoed is (Unesco-conventie), welke omgang immaterieel cultureel-erfgoed verreist en wat de belangrijkste lokale/ regionale uitdagingen m.b.t. deze erfgoedvorm zijn binnen de Vlaamse context.
  • 14.45-15.30 u.: Voorbeeldproject registratie immaterieel erfgoed door Playing the Past (registratieproject slaapliedjes in de Middellandse Zeewereld).
  • 15.30-16 u.: Pauze
  • 16-17 u.: Poppentheatervoorstelling Richaar Den Derden – William Shakespeare, vertoldj in ’t Oilsjters ver 24 poepen en e peerd. Deze “Richaar den Derden” van William Shakespeare gaat over: “een gevecht op leven en op doeid van twieë machtige en keininklijke familjes : de grauven van Oilsjt en ’t eidel hois van Deiremonne …”
  • 17-18 u.: Receptie met Spaanse tapas (start Week van de Smaak)

De activiteiten vinden plaats in CC Belgica. Alle activiteiten zijn gratis – voor iedereen toegankelijk – reservatie vooraf is niet noodzakelijk

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord