“Dit was nooit gezien in de Ros Beiaardstad”

_frankihervent.jpg
Franki Hervent was dit jaar één van de drijvende krachten achter hét hoogtepunt in onze stad: de Ros Beiaardommegang 2010.

Wat was naast de Ros Beiaardommegang de belangrijkste gebeurtenis in Dendermonde dit jaar?
Franki Hervent: “In 2010 stond het Ros Beiaard heel centraal in het Dendermondse leven. De betrokkenheid van zeer veel mensen en instanties was enorm. Aan dit evenement is door zeer veel enkele jaren intens gewerkt. Het resultaat mocht er zijn. Het betekende een ongekende promotie voor de Ros Beiaardstad en zijn uniek Werelderfgoed.”

Wat viel je dit jaar het meest op in Dendermonde?
Franki Hervent: “Het was aan alles te merken dat de tienjaarlijkse ommegang op het programma stond. De bewoners smukten hun huizen op, inviteerden familie en vrienden uit gans de wereld. De middenstand speelde gretig in. Uniek was de betrokkenheid van de jeugd. Alle scholen hebben maandenlang via verschillende acties de spanning opgedreven. Gewoon schitterend. Het Ros Beiaard, Indiaan, Mars en Goliath worden door de jeugd op handen gedragen.”

Wat was op wereldvlak voor jou de belangrijkste gebeurtenis/trend/evolutie dit jaar?
Franki Hervent: “Toch een gevoel van onzekerheid inzake economische crisis maar ook, spijtig genoeg, op het vlak van blijvende onveiligheid zowel in de wereld als in ons eigen land. Ooit moet deze knop eens worden omgedraaid.”

Welk concert of welke voorstelling (lezing, tentoonstelling, voordracht, …) in Dendermonde is je dit jaar het meest bijgebleven en waarom?
Franki Hervent: “Het afwachtingsprogramma van de Ros Beiaardommegang was van hoogstaand wereldniveau: Jean-François Pignon met zijn paarden, jongleur Rejean St. Jules uit Las Vegas, de muzikale luchtacrobatie Transe Express en Teatro Due Mondi uit Italië deden de historische Grote Markt bijna ontploffen van enthousiasme. Dit was nooit gezien in de Ros Beiaardstad.”

Wat zou je graag in 2011 in Dendermonde zien gebeuren?
Franki Hervent: “Wat zeker zal gebeuren is dat op 25 augustus Katuit, na de herwaardering, voor de 45ste keer door de straten zal trekken. Het moet een onuitgegeven editie worden, waarin Indiaan, Mars en Goliath centraal zullen staan. Hieraan ga ik veel van mijn energie spenderen, samen met honderden figuranten en enkele trouwe medewerkers.”

Welke zijn je goede voornemens voor 2011?
Franki Hervent: “Verder blijven ijveren voor het unieke Dendermondse immaterieel werelderfgoed en de Dendermondenaar een ongeziene Katuit presenteren… hopelijk dit keer onder een stralende zon.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord