Premie voor landbouwers die grond laten ontleden

Dendermonde – De landbouwsector is niet te spreken over de nieuwe bemestingsnormen die eind vorige maand werden voorgesteld. In Dendermonde steekt het stadsbestuur een hand uit naar de landbouwers in de vorm van een subsidie voor grondontleding.

“Er is momenteel heel veel onrust onder de landbouwers in verband met het Mestactieplan”, aldus schepen Martine Van Hauwermeiren. “Als schepen van Landbouw ben ik enorm begaan met de landbouwers en hun problematiek rond bemesting en verantwoord bemesten. Daarom heb ik in de gemeenteraad van 16 februari een subsidiereglement voor grondontleding voor land- en tuinbouwers in onze stad laten goedkeuren.”

Hiermee wil schepen Van Hauwermeiren de land- en tuinbouwers aanmoedigen om milieuvriendelijke en duurzame technieken toe te passen. “Door de grondontledingen kan men een beter oordeel vellen in verband met het waterbergend vermogen, de zuurtegraad en de bemestingsgraad van de gronden. Na deze ontleding kunnen dus overbodige en verkeerde bemestingen worden vermeden.”

Marine Van Hauwermeiren: “Wij geven een subsidie van 20 euro per grondontleding. De grondontleding moet uitgevoerd worden door een erkend laboratorium. De grond waarop de ontleding zal gebeuren, moet gelegen zij in Dendermonde en ook de bedrijfszetel van de landbouwer moet gelegen zijn in Dendermonde. Wij willen de land- en tuinbouwers belonen die op een duurzame manier omgaan met hun gronden. De actie belooft een succes te worden !”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord