Search

“Bezoekers zijn verrast door Dendermonde”

Dendermonde – Regelmatig zie je de Dendermondse stadsgidsen door de stad wandelen. Ze vertellen gepassioneerd over de gebouwen, de geschiedenis en legenden, omringd door een groep toeristen.

Als voorzitster van de Dendermondse Gidsenkring is Brigitte Broeckx de tussenpersoon tussen de stad en de gidsen. De gidsen zijn géén stadsambtenaren, maar worden als zelfstandige vergoed voor hun werk. De tarieven zijn vastgelegd door Toerisme Vlaanderen. De gidsenkring, zo vertelt Brigitte, geeft ook input aan de stad in verband met nieuwe thema’s die uitgewerkt worden. “Er is een zeer goede samenwerking met de stad”, benadrukt ze.

“Aanvoelen wat je publiek wil”

Als gids moet je meer in je mars hebben dan een grote historische kennis, dat weet iedereen die al eens op stap is geweest met iemand die gewoon zijn lesje aframmelt. “Je moet heel open staan voor de mensen. Het moeilijkste is aanvoelen wat je publiek wil. Zijn het mensen die graag veel data hebben? Of mensen die het ludieker willen? Of een combinatie van beide?”

Om stadsgids te worden, moet je terug naar school. “Er is een opleiding van twee jaar”, zegt Brigitte. “Het eerste jaar is vooral theoretisch: geografie, (kunst)geschiedenis, heraldiek… In het tweede jaar volg je cursus in de regio waar je wil gidsen.” Brigitte merkt op dat mensen die vandaag een stad gaan bezoeken, over het algemeen al vrij veel weten over hun bestemming. “Als ze met de bus komen, heeft de reisleider bijvoorbeeld onderweg al voorgelezen uit een brochure, of ze zochten al informatie op via internet. Je moet als gids dus meer weten dat wat in het boekje staat.”

“Bezoekers zijn verrast door Dendermonde”

De Ros Beiaardommegang vorig jaar maakte mensen extra nieuwsgierig. “Zowel ervoor als nadien. De mensen zijn geprikkeld. Ze hebben wel iets gehoord, maar willen het volledige verhaal kennen. Er waren in die periode ook meer bezoekers, maar dat lijkt zich nu wat te stabiliseren. We hebben wel jaar na jaar meer toeristen.” Dendermonde is over het algemeen niet echt gekend als toeristische bestemming, beseft ook Brigitte. “Men vraagt zich af wat de stad te bieden heeft. Maar bezoekers zijn wel verrast door Dendermonde. Gisteren had ik nog een heterogene groep. Mensen zegden me achteraf ‘Ik was hier nog nooit geweest, maar ik kom zeker nog eens terug’. We hebben dan ook veel te bieden: een historisch centrum én het groen langs Schelde en Dender.” Toeristen zijn vooral tevreden over de netheid, de bloemen in de zomer, het water in de stad, en het feit dat alles vlot te voet bereikbaar is. De klassiekers zijn uiteraard de grote Markt, de kerk, maar ook het begijnhof en de omgeving van het sas, twee groene oases, worden erg geapprecieerd. Tegenwoordig doen de gidsen ook de bibliotheek aan, een “paradepaardje” volgens Brigitte.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie