Zoek

Vrijwilligers gezocht voor viering 175 jaar spoorwegen

Dendermonde – Op 2 januari 1837 werd de spoorlijn Mechelen-Dendermonde als derde tracé van ons nationaal spoorwegnet in gebruik genomen. Het betrof het eerste deel van de ‘westerlijn’, die Mechelen met Oostende zou verbinden. De opening van het eerste deel met de aankomst van de eerste drie treinen in Dendermonde werd uitgebreid gevierd. Het Ros Beiaard werd zelfs van stal gehaald.

Schepen Marius Meremans: “Nu, het Ros blijft rustig in zijn stal, maar deze gebeurtenis laten we in Dendermonde zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. We werken hierbij samen met de NMBS en ook de gemeenten Wichelen en Wetteren zijn van de partij zodanig dat dit erfgoedluik een regionaal tintje krijgt.”

Feestelijk programma

Naar aanleiding van 175 jaar spoorwegen worden verschillende activiteiten gepland. “Onze diensten zijn bezig om diverse manifestaties op poten te zetten, waaronder natuurlijk een tentoonstelling in onze musea. Maar we willen ook via panelen op diverse locaties de vroegere stationnetjes in de deelgemeenten in herinnering brengen. Er zullen ook in het station in Dendermonde oude en hedendaagse foto’s te bewonderen zijn en plannen we ook een poëtische samenwerking met de afdeling literaire creatie van onze eigenste academie”, vertelt Marius Meremans.

Speciale postzegel en krant

De treingebruiker en pendelaar wordt niet vergeten. “We zijn van plan om ook hen eens goed in de bloemetjes te zetten, dat verdienen ze zeker”, aldus Marius Meremans. “Ook zal een commissie van de kindergemeenteraad werken rond ons station en komt er een project rond mobiliteit en transport.”

“We hopen ook een speciale postzegel uit te brengen en een speciale krant , maar het hoogtepunt zou komen te liggen op 15 april. We gaan dan proberen een oude stoomtrein te laten rijden op het traject, gecombineerd met een heuse kermis en attracties uit de oude doos. We vermoeden dat zelfs Leopold I en andere prominenten uit het verleden ons met een bezoek zullen vereren. Tevens zullen onze gidsen wandelingen verzorgen rond het thema spoorwegen in Dendermonde.”

Oproep vrijwilligers

Marius Meremans : “We zijn van plan om deze ideeën in praktijk om te zetten en we lanceren graag een oproep naar verenigingen of vrijwilligers die mee deze kar – of locomotief – willen trekken. Tevens is het een gelegenheid om zij die met mobiel erfgoed werken, zoals de vrienden van de stoomtrein Dendermonde –Puurs, in het spotlicht te plaatsen.”

Voor schepen Meremans is dit project meer dan een cultureel evenement. “Het is ook een statement waarbij we de belangrijkheid van het station voor onze stad willen benadrukken – zeker ook voor de toekomst! Meer dan 5.000 mensen nemen dagelijks de trein in Dendermonde en we hopen dat de plannen voor het station én zijn omgeving snel kunnen gerealiseerd worden. Een gemoderniseerd station is zeer belangrijk voor onze stad, op een klein halfuur kan je in Brussel of Gent staan, ook andere grote steden zijn vlot bereikbaar en dat is een heel sterke troef die moet blijven. De nieuwe evoluties inzake mobiliteit en transport willen we zeker opvolgen, dat is immers een trein die we niet willen missen!”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie