Zoek

Lore en Leen op verkenning in het ‘wild west’ (interview)

Schoonaarde – Vorig jaar reisden Lore, die tot twee jaar geleden in Schoonaarde woonde, en haar vriendin Leen naar het westen van de Verenigde Staten. Ze stippelden hun reis helemaal zelf uit en huurden ter plaatse een wagen waarmee ze 20 dagen rondtrokken. Vrijdag 25 november brengen ze op uitnodiging van KWB Schoonaarde verslag uit van hun uitstap naar de ‘Wild West’.

Waarom wilden jullie een reis doorheen de Verenigde Staten maken? Wat was jullie motivatie?
Lore: “We hadden allebei het Westen van de Verenigde Staten nog nooit bezocht. Een goede vriend van ons ging er al een aantal keer op reis, en zijn reisverhalen hadden ook ons warm gemaakt voor een bezoek aan het Wilde Westen. Daarenboven worden we dagdagelijks ondergedompeld in een bad Amerikaanse cultuur via verschillende media. We waren dan ook nieuwsgierig om de Amerikaanse realiteit te verkennen i.p.v. wijdverspreide stereotiepen klakkeloos over te nemen. Leen heeft bovendien een professionele interesse in Amerikaanse Cultuur.”

Was de reis wat jullie ervan hadden verwacht?
Lore: “Min of meer, maar niets kan je voorbereiden op de uitgestrektheid van de Amerikaanse natuurparken. De landschappen zijn onbeschrijfelijk overweldigend. Ook de oprechte vriendelijkheid en gastvrijheid van de Amerikaanse bevolking verrijkte onze reis.”

Hebben jullie gemerkt dat er een verschil is tussen hoe Europeanen denken over Amerikanen en de realiteit?
Lore: “Dat hangt ervan af wat u precies bedoelt met ‘hoe Europeanen over Amerikanen denken’. Wij geloven niet dat er één Europese beeldvorming over Amerikanen bestaat. We geloven dat verschillende mensen andere opvattingen en opinies hierover hebben. Als u doelt op het zeer klassieke en stereotiepe wereldbeeld over Amerikanen als kapitalistische veelvraten die de wereld willen veroveren, dan kunnen wij u zeggen dat wij dit beeld sowieso niet deelden voor vertrek.”

Hoe denken Amerikanen over Europa?
Lore: “Onze reis duurde jammer genoeg maar 3 weken, en dus kunnen we zo’n grote vraag maar moeilijk beantwoorden. De meeste Amerikanen die wij ontmoetten waren oprecht geïnteresseerd in onze afkomst.”

Wat was de leukste ervaring tijdens jullie rondreis? Wat was de minst leuke ervaring?
Lore: “De zonsondergang bij Zabriskie Point in Death Valley was adembenemend mooi, letterlijk dan: de kleuren van de zanderige rotsen veranderden voortdurend terwijl een felle hete wind ons de adem ontnam. Onze minst leuke ervaring vond plaats in Las Vegas. Het oorverdovende gejengel van gokautomaten en luidruchtige toeristen, samengepakt in geairconditionde artificiële ruimtes die de dollar vereren, is niet ons ding. Wij verkozen ‘s avonds daar dan ook veeleer de verkoeling van luxueuze en op dat moment meer verlaten zwembaden.”

Zouden jullie nog terugkeren naar de Verenigde Staten? Voor een langere periode?
Lore: “Alhoewel we op onze reis een behoorlijk groot deel van het Westen verkenden (California, Nevada, Utah en Arizona), hebben we eigenlijk nog maar een zeer klein deel van de Verenigde Staten gezien. We willen zeker en vast terugkeren naar de USA, en dan mogelijks het Noordwesten aandoen, maar ook het Zuiden rond de Golf van Mexico, en talloze andere plekken lijken ons zeer de moeite waard.”

Hebben jullie mogelijks al plannen voor een volgende reis?
Lore: “Vorige zomer (2011) trokken we 3 weken rond in het Noorden van Engeland en Schotland, ook een bijzonder interessante ervaring. We weten nog niet wat we volgende zomer zullen doen, maar een grote droom voor de verdere toekomst is rondreizen in Australië.”

Lore en Leen vertellen hun volledige verhaal op vrijdag 25 november om 20 uur in de Parochiezaal in Schoonaarde. Inschrijven is niet nodig en de inkom is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie