Stadsbestuur wijzigt parkeerplan in de buurt van het kerkplein

Dendermonde – Op de gemeenteraad in november werd het parkeerbeleid gewijzigd. Er werd onder meer beslist om de blauwe zone in de Kerkstraat, de Kapittelstraat en de Nachtegaalstraat te wijzigen naar een betalende zone 2.

“Momenteel kan men nog gratis en onbeperkt parkeren in het doodlopende gedeelte van het Sas vanaf de Prudens Van Duysestraat tot aan de private parking van het OCMW. Dit brengt een ongewenst aanzuigeffect van parkeerders in de schoolomgeving van het Sas met zich mee en dit dient vermeden te worden”, aldus mobiliteitsambtenaar Jessie De Laender.

“In de blauwe zone rondom het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein, namelijk in de Kerkstraat, Kapittelstraat en de Nachtegaalstraat werd een hoge parkeerdruk gemeten en worden ook regelmatig foutparkeerders waargenomen. In de Lodewijk Dosfelstraat, waar geen parkeerregime geldt, zien we hetzelfde fenomeen. De hoge parkeerdruk zorgt ervoor dat zoekverkeer ontstaat en bewoners hun wagen niet kunnen parkeren in de omgeving van hun eigen woning.”

Om deze ongewenste effecten vermijden, werd beslist om de blauwe zone in de Kerkstraat, de Kapittelstraat en de Nachtegaalstraat te wijzigen naar een betalende zone 2. Bijkomend wordt de betalende zone 2 uitgebreid met de Lodewijk Dosfelstraat. Het gedeelte van het Sas, waar geen parkeerregime geldt, wordt mee opgenomen als betalende zone 3.

Bewoners van deze straten kunnen dan een bewonerskaart aanvragen bij parkeerbeheer zodanig dat zij zonder problemen in de nabijheid van hun woning kunnen parkeren. Langparkeerders worden naar de rand van de stad verwezen. Op de Noordlaan is nog voldoende onbenutte parkeercapaciteit op aanvaardbare wandelafstand van het stadscentrum.

In december werd het aangepaste retributiereglement aan de gemeenteraad voorgelegd. De prijzen van de dakparking en de betalende zone 3 worden als volgt gewijzigd. De prijzen van de dakparking worden verlaagd naar 0,60 euro per uur en in de betalende zone 3 zal een progressief tarief worden gehanteerd. Dit wil zeggen dat naarmate u langer parkeert het tarief hoger oploopt. Voor het eerste uur dient u 0,60 euro te betalen, voor het tweede uur 0,80 euro en voor het derde uur 1 euro. Wie langer dan 3 uur wenst te parkeren, dient een dakticket van 4,5 euro aan te kopen. Op de dakparking kan u eveneens een dagticket van 4,5 euro aankopen. Er zullen ook 60 parkeerabonnementen voor de dakparking uitgereikt worden.

Het aangepaste parkeerplan werd op 8 december van kracht. Parkeerbeheer zal gedurende enkele weken sensibiliseren om iedereen op de hoogte te brengen. In die periode zal ook de signalisatie op terrein aangebracht worden.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie