Zoek

az Sint-Blasius opent nieuw chirurgisch dagcentrum

Dendermonde – Volgende week opent az Sint-Blasius in Dendermonde een nieuw en toonaangevend chirurgisch dagcentrum. Het wordt gehuisvest in een nieuwe, aparte vleugel aan het ziekenhuis. De manier waarop het chirurgisch dagcentrum is opgevat, laat toe de behandeling van dagziekenhuispatiënten op een vernieuwende manier te organiseren, los van de andere patiëntenstromen, vlot, snel, kwaliteitsvol en comfortabel.

In az Sint-Blasius, de groostet werkgever van onze stad, gebeuren meer dan drie op de vijf chirurgische ingrepen in dagopname; goed voor 9000 ingrepen per jaar. Het Dendermondse ziekenhuis plaatst zich hiermee boven het Vlaams gemiddelde. De evolutie naar meer dagopnames is te danken aan nieuwe mogelijkheden in de anesthesie, maar vooral aan de ontwikkeling van steeds minder invasieve heelkunde, een tendens waarin az Sint-Blasius steeds een voorloper is geweest.

Het continu stijgend aantal ingrepen in dagopname stelde az Sint-Blasius voor de uitdaging om de capaciteit van het operatiekwartier op korte termijn gevoelig te verhogen. In 2005 werd dan beslist tot de bouw van een volledig nieuwe vleugel met een gescheiden en compact circuit voor dagziekenhuispatiënten, met een aparte ingang, eigen onthaal, operatiekwartier en nazorg. De bouw van dit gescheiden chirurgisch dagcentrum laat toe de dagziekenhuispatiënt, die doorgaans fit en vitaal is, anders te benaderen dan een zwaar zieke patiënt. De patiënt die een cataractingreep of een kijkoperatie van de knie ondergaat, heeft immers andere noden en verwachtingen dan wie opgenomen wordt na een beroerte of een levensbedreigend trauma. Met de ingebruikname van het nieuw chirurgisch dagcentrum in Dendermonde stopt de heelkundige activiteit op de kleinere campus te Zele.

Masterplan

De bouw van de nieuwe vleugel is volledig gefinancierd met eigen middelen. De kostprijs van de volledige nieuwe vleugel (chirurgisch dagcentrum, internistisch dagcentrum, onderzoeks- en behandellokalen, ondergrondse parking…) bedraagt ruim 13,5 miljoen euro. In het Dendermondse ziekenhuis loopt momenteel ook een masterplan voor nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen die dateren uit 1994. De uitvoering ervan zal lopen tot 2015 en omvat onder meer de ingebruikname van het nieuw internistisch dagcentrum en de renovatie van alle verblijfsafdelingen (kamers) in het hoofdgebouw, een project dat gestart is in 2010. Ook de campus in Zele zal op middellange termijn gerenoveerd worden.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie