Search

“Katuit zorgt voor samenhorigheid bij gans de bevolking”

Dendermonde – Katuit blijft verjongen. “Na de succesvolle en sterk vernieuwende editie van vorig jaar – toen in het teken van 45 jaar Katuit – wordt verder gegaan op de ingeslagen weg van verjonging, en dit zowel op het vlak van enscenering als qua figuratie”, bevestigt regisseur Franki Hervent.

Dit jaar zal al van bij het begin van de reuzenommegang het jeugdig enthousiasme duidelijk voelbaar zijn. “Ook de betrokkenheid van de jeugd bij vele andere taferelen zorgt er voor dat Katuit jaar na jaar moeiteloos de kaap van de 1.000 figuranten overschrijdt”, licht Hervent toe. “Velen beginnen hun ‘figurantencarrière’ als piraat op ’t Schipke om daarna door te groeien als nar, clown, fakkeldrager, knaptand, hellebaardier of feestvierend volk.”

Ook bij het publiek is de belangstelling van de jeugd voor Katuit bijzonder groot. Franki Hervent: “Jonge gezinnen met kinderen zakken massaal af naar Dendermonde om te genieten van de Reuzenommegang en het prachtige vuurwerk. Tieners en jonge adolescenten blijven nagenieten op de Reuze(n)fuif op de Grote Markt. In scholen en jeugdverenigingen vormen de drie Gildereuzen en hun ommegang dan weer een inspiratiebron voor allerhande educatieve en ontspannende activiteiten. Al dit jeugdig enthousiasme zorgt er voor dat Katuit springlevend blijft.”

Nieuwigheden

Katuit 2012 presenteert enkele nieuwigheden. “Het grootste deel van de proloog staat in het teken van ‘Dansende Kinderen’. Het bekende bronzen beeld van de Dendermondse beeldhouwer Jos De Decker vormde de inspiratie voor een wervelend dansspektakel van dansgroep Nele”, vertelt Franki Hervent.

“In het tafereel ‘Geboren uit Schelde en Dender’ zorgt Dansgroep Incar voor een volledig nieuwe choreografie van het waterballet. In de volgende taferelen wordt stilgestaan bij enkele belangrijke episodes uit de Dendermondse geschiedenis. Er is aandacht voor de evolutie van Lakenhalle tot Stadhuis, de aansluiting van Dendermonde op het spoorwegnet en de rol van Dendermonde als haven- en garniezoenstad. Dit alles zijn nieuwe taferelen met ook telkens nieuwe praalwagens.”

175 jaar spoorwegen in Dendermonde

Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de viering van ‘175 jaar spoorwegen in Dendermonde’. Componist en beroepsmuzikant Johan Evenepoel creëerde naar aanleiding van dit jubileum een nieuw muziekstuk. “Hij ging hiervoor aan de slag met de melodieën van het ‘Ros Beiaard’, ‘Ons Banier’ en ‘In een klein stationnetje’ en vulde dit aan met typische stoom- en fluitgeluiden van een oude stoomtrein. Het resultaat is een verrassend frisse mix van bekende klanken”, aldus Franki Hervent.

Indiaan, Mars en Goliath, de vaste waarden

Ondanks alle vernieuwingen is één zaak in honderden jaren niet veranderd … Met Katuit gaan de reuzen uit.

“Indiaan, Mars en Goliath zijn en blijven de vaste waarden van de Ommegang en vormen aldus de constante doorheen de tijd. Dit gegeven maakt dat zowel de oudere generatie als de jongeren van vandaag zich verbonden voelen met ‘hun’ Reuzen”, aldus Hervent.

De reuzen zullen opnieuw worden begeleid door de Ros Beiaardharmonie, fakkeldragers, hellebaardiers en buskruitschutters. Na Katuit en het muzikale luchtvuurwerk van achter het stadhuis nemen de reuzen traditioneel afscheid van het publiek aan de Hollandse Kazerne. Daarna volgt een reuzenfuif op de Grote Markt.

Het resultaat van teamwork

Franki Hervent: “In de voorbij 5 decennia heb ik zeer veel knowhow opgebouwd met de organisatie van ommegangen en evenementen. Ik heb steeds getracht om deze knowhow maximaal te laten renderen voor Katuit en de opgedane kennis door te geven aan de talrijke medewerkers die mij omringen. Want één ding is duidelijk, Katuit is het resultaat van teamwork. De organisatie van Katuit zorgt niet alleen voor een grote verbondenheid tussen de vele honderden medewerkers en figuranten maar ook voor een sterk gevoel van samenhorigheid bij gans de bevolking. Het is vooral dit besef, die alle inspanningen voor Katuit de moeite waard maken.”

Bezoek jij Katuit dit jaar? Neem deel aan onze poll!

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie