Zoek

Open VLD licht programma toe

Dendermonde – De Dendermondse liberalen verzamelden gisteren, woensdag 5 september, aan het veer in Baasrode om hun kandidaten en het programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Hilde Dierickx: “We hebben een opvallend sterke lijst die zo representatief als mogelijk is voor Dendermonde.”

“De lokale belastingen voor burgers en bedrijven zijn zeer hoog”, aldus de Dendermondse Open VLD, die erop wijst dat de onroerende voorheffing in Dendermonde is gestegen van 1300 naar 1400 de afgelopen legislatuur. “De zogenaamde gezinspartij, de partij die voor betaalbaar wonen is, heeft de onroerende voorheffing verhoogd”, stelde Hilde Dierickx. Haar partij stelt dan ook voor de onroerende voorheffing opnieuw te laten zakken tot 1300.

De Open VLD  wil ook een daling van de werkingskosten van de stad door verdere automatisering, en wil de betrokkenheid van de burgers verhogen – “de visie moet van de stad komen, de uitvoering komt met inspraak van de burger”, zo klinkt het. De partij pleit ook voor een snellere informatiedoorstroming naar de burger,  onder meer via SMS en sociale media, en wil de stadswebsite een facelift geven.

Voor de (startende) ondernemers wil de partij een ondernemersloket: “Dat mag digitaal”, aldus Dierickx, “maar er moet ook minstens één loket zijn in het Administratief Centrum.” Daarnaast pleit de partij ook voor de administratieve ondersteuning voor starters, en eventueel ook kantoorruimte voor hen in de Hollandse Kazerne. Wat betreft de ontwikkeling van de Oude Briel is de partij voorzichtig: “Is er wel nood aan? We zijn niet a priori tegen, maar dat moet eerst onderzocht worden én er moet een goede ontsluiting zijn.”

Als het gaat over middenstand en horeca, dan wil de partij van koopstad naar winkelstad evolueren. Daarvoor moet de Oude Vest hertekend worden, en moet men de leegstand aanpakken. “En elke parkeerplaats die verloren gaat, moet gecompenseerd worden.”

 

“Blauwe stad”

Als de Open VLD het over een ‘blauwe stad’ heeft, dan gaat het daarbij ook over politie. “Alle vormen van overlast moeten aangepakt worden. Inzake drugs moet er meer sensibiliseringkomen, met speciale aandacht voor de scholen, en moet de politie meer aanwezig zijn op druggevoelige plaatsen.

Maar de Open VLD is ook voor een groene stad: sluikstorten moet krachtdadiger aangepakt worden, en er moet opnieuw een ophaalronde komen voor grof huisvuil. “En men moet éérst werken aan de energiezuinigheid van gebouwen alvorens men investeert in hernieuwbare energie.”

“Dendermonde staat stil”, aldus Dierickx, en daarom wil ze werk maken van een betere verkeersdoorstroming in de stad, en pleit ze voor een buslijn tussen het station en het AZ Sint-Blasius.

Wat betreft de stationsbuurt is Hilde Dierickx duidelijk: “De NMBS moet beseffen wat haar core business is, en dat is niet projectontwikkelaar spelen.” De partij is voorstander van het behoud van gratis parkeerplaats aan het station, en wil hoe dan ook het William Bruyninckxparkje behouden.

Multifunctionele Hollandse Kazerne

De Hollandse Kazerne – een thema waar alle partijen wel ideeën rond hebben – moet voor de Open VLD uitgebouwd worden tot een multifunctioneel complex, met semininarieruimte, vergaderzalen, een ontmoetingsplaats, horeca, de al genoemde lokalen voor startende ondernemers en dergelijke. “Via een publiek-private samenwerking moet dat mogelijk zijn”, aldus Dierickx.

Tot slot – we noemen hier slechts enkele blikvangers – wil de partij ook een jeugdsportpas uitgeven die jongeren korting geeft bij de Dendermondse sportclubs, en pleit ze voor een kunststof atletiekpiste aan de sporthal in Sint-Gillis. “We moedigen mensen aan om bij een sportclub te gaan, maar daarnaast zou de stad ook bijvoorbeeld een mountainbike- of joggingroute moeten aanleggen voor wie individueel wil sporten.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie