Ontdek het Dendermondse platteland dankzij de Toemaetroute

1

Baasrode – Zondag 16 september om 15 uur wordt de nieuw bewegwijzerde Toemaetroute officieel ingefietst. Afspraak op het landbouwbedrijf van Luc Vranken in de Schippersdijk 71.

De naam ‘Toemaetroute’ verwijst naar een oud landbouwbegrip dat vroeger algemeen gebruikt werd op het platteland. ‘Toemaet’ is immers een Oost-Vlaams dialectwoord en duidt het gras aan van de tweede maai- of graasbeurt.

Na de eerste hooioogst groeit er nieuw gras op de hooiweide. Als de omstandigheden het toelaten, kan er nog een tweede keer gemaaid worden of kan de hooiweide nog eens als grasweide dienst doen. Voor de landbouwer is het twee keer kunnen gebruiken van een weide een “toemaatje”.

De Toemaetroute brengt de fietser of wandelaar langsheen land- en tuinbouwbedrijven op het Dendermondse platteland. De bedoeling van deze plattelandsroute is geïnteresseerden op een aangename en recreatieve manier in contact brengen met landbouwbedrijven en andere aspecten van het platteland. Educatieve borden langsheen de route zijn een toemaatje die meer informatie bezorgen over het landbouwleven.

De Toemaetroute omvat drie deelroutes door de deelgemeenten. Het volledige traject beslaat 50 kilometer. De route kan naar believen ingekort worden. Een begeleidende folder kan gratis afgehaald worden bij de dienst toerisme op de Grote Markt.

Fietsen en wandelen langs de Toemaetroute kan reeds sinds 2003, maar nu werd de voorbije maanden werk gemaakt van een mooie bewegwijzering.

1 REACTIE