Search

Expositie over 175 jaar monniken in Dendermonde

Dendermonde – Dit jaar is het precies 175 jaar geleden dat enkele monniken zich in Dendermonde in het voormalige kapucijnenklooster herenigden, en zo de basis legden voor de Sint-Pieter en Sint-Paulusabdij van Dendermonde. De monniken kwamen van de tijdens de Franse revolutie opgeheven abdij van Affligem. Om dit te herdenken wordt van 6 oktober tot 25 november een uitgebreide tentoonstelling ingericht.

175 jaar geleden vonden de monniken van de eeuwenoude abdij van Affligem een toevlucht en vaste stek in Dendermonde. De abdij van Dendermonde is daarmee de enige benedictijnengemeenschap in de Nederlanden die het Franse bewind overleefde.

De merkwaardige geschiedenis van de abdij en de Benedictijnse spiritualiteit en levenswijze van de monniken worden opgeroepen in een tentoonstelling die plaats vindt in de Abdij van Sint-Pieter en Sint-Paulus, de plaats waar alles zich afspeelde en nog altijd afspeelt.

Aan de hand van kunstwerken – waarvan verscheidene uit de 12de tot 15de eeuw – documenten en een film worden drie thema’s uitgewerkt: de abdijkerk, de monniken en de geschiedenis. Het parcours begint in de kerk, loopt verder in de pandgang en vier zalen van de abdij en eindigt in de tuin. Een rijk geïllustreerd boek begeleidt de tentoonstelling.

Meer informatie: Liturgisch Centrum Abdij, 052 33 87 86, info@abdijdendermonde.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie