Search

Organisaties vragen meer aandacht voor mensen met een beperking

Grembergen – De Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) afdeling Grembergen organiseerde deze voormiddag samen met Okra Grembergen, Ziekenzorg Grembergen en een aantal onthaalmoeders uit Grembergen een inleefmoment voor kandidaat-gemeenteraadsleden. Na afloop kregen ze in het Gildenhuis in Grembergen toelichting bij een uitgebreid memorandum.

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) werd uitgenodigd om plaats te nemen in een rolstoel en zonder hulp van anderen het gemeentehuis te bezoeken. De korte helling nemen was voor de burgemeester geen probleem. De deur openen was een ander paar mouwen. Na een paar pogingen lukte het de loodzware deur open te krijgen.

Ook Matthias Coppens (Groen, middenste foto) en Jurgen Jacobs (N-VA) probeerden de deur van het gemeentehuis te openen. “Een deur die automatisch openschuift, zou een hele hulp zijn”, lichtte Solange Peirsegaele van KVG toe.

De kandidaat-gemeenteraadsleden werden ook uitgedaagd om het nieuwe filiaal van de stedelijke bibliotheek tegenover het gemeentehuis te bezoeken. Klaartje Van Havermaet (N-VA) kon slechts met de hulp van Paul Van Marcke (N-VA) de bibliotheek binnen. “De bibliotheek zelf is een prachtige ruimte die heel geschikt is voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Het is die ene kleine helling voor de deur en het beperkte voetpad dat voor problemen zorgt”, aldus Solange Peirsegaele.

De derde proef bestond erin geblinddoekt het kruispunt aan de Kerk in Grembergen over te steken.

Sandra Van Heffen (sp.a) slaagde in de blinddoektest. “De noden van mensen met een beperking zouden niet zo speciaal mogen zijn dat een samenkomst als deze nodig is. Als de noden van eender wie met gezond worden bekeken, dan hoeven deze acties niet”, vertelde ze achteraf.

Pascal De Roock (N-VA) struikelde bijna over de stoeprand. “Deze actie is voor ons een bevestiging van de zaken die in ons programma staan. Maar naast de praktische zaken voor mensen met een beperkingen merken we ook de nood aan sociaal contact en dat komt hier vandaag minder aan bod”, aldus Pascal De Roock. “Mensen met een beperkingen komen veel meer dan vroeger in een isolement terecht. Hier willen we als partij ook meer aandacht voor”.

Zijn partijgenoot Jurgen Jacobs deed een oproep aan KVG om alle noden en praktische zaken te centraliseren en te communiceren met de gemeenteraad. “Er is met kleine middelen soms veel mogelijk”, zei hij.

In zijn memorandum pleit KVG voor meer aangepaste woningen voor mensen met een beperking. In Grembergen zouden volgens Leopold Van Damme van KVG slechts 2 sociale woningen die zijn aangepast. “Deze situatie is zo sinds 1978. Dit is voor ons te weinig”, aldus Van Damme. “Gemeentelijke premies om de woning aan te passen aan een gezinslid met een handicap zijn er in Dendermonde niet. Ook hier zou verandering in kunnen komen”.

Op het vlak van mobiliteit en toegankelijk van openbare gebouwen is er nog heel wat werk aan de winkel. “Een voorbeeld is het postpunt in Grembergen”, geeft Solange mee. “Deze locatie is voor rolstoelgebruikers bijna onmogelijk toegankelijk.”

Sport, cultuur en vrijetijdsbesteding is eveneens een aandachtspunt voor KVG. “Wist je dat de Dendermondse rolstoelbasketbalclub in Lede moet trainen omdat het wegbergen van de sportrolstoelen omwille van de brandveiligheid in de Dendermondse sporthallen niet kan? Waarom kan dat wil in Lede? Het is slechts één van de voorbeelden waarbij met weinig moeite een oplossing kan worden gevonden”, weet Solange.

KVG hamert ook op correcte verspreiding van informatie. “Het zou een hele hulp zijn als alle informatie op één plaats op de stedelijke website zou beschikbaar zijn. Nu moet je op verschillende plaatsen informatie gaan zoeken. Mensen met een beperking weten niet waar ze recht op hebben omdat ze dikwijls niet goed zijn geïnformeerd als een gevolg van een slechte communicatie”, licht Solange Peirsegaele toe. “Wat goed is voor mensen met een beperking is tegelijk ook goed voor de hele bevolking. Daarom vragen we bij elke beslissing dat wij en andere verenigingen op z’n minst worden gehoord”.

Wat verwacht jij van onze lokale politici de komende zes jaar? Klik op de onderstaande button en neem deel aan een heel korte bevraging.
[polldaddy survey=”FBCC76269A306C2F” type=”button” title=”Klik hier en neem deel aan onze bevraging” style=”rounded” text_color=”FFFFFF” back_color=”000000″ width=”580px” height=”200px”]

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie