Politie en horeca slaan de handen in elkaar tegen dronken rijden

Dendermonde – De lokale politie Dendermonde werkt voor haar eindejaarscampagne voor de eerste keer samen met de lokale horeca. Het plan is om samen bestuurders er op attent te maken dat drinken en rijden niet samen gaan.

“In het kader van de campagne ‘Ademtest OK? Wij rijden met je mee!’ deelt het verkeersteam gratis alcoholtesten uit aan restaurantuitbaters zodat deze hun klanten na de maaltijd een test kunnen bezorgen”, aldus woordvoerder Katleen Bombeke.

Aan het initiatief werken een 45-tal restaurants mee. “Na een restaurantbezoek is het soms moeilijk om te weten hoeveel nu eigenlijk té veel is. Vermoeidheid, gewicht, geslacht, de dranken…spelen een rol. Het kan interessant zijn om na een lekkere maaltijd te testen of je nu echt teveel alcohol op hebt om met de wagen te rijden. Daarom worden er vanaf zaterdag 22 december meer dan 4.500 alcoholtesten gratis verdeeld in de restaurants die deelnemen aan de campagne. Restaurantbezoekers krijgen een flyer bij hun menukaart”, laat Katleen Bombeke weten.

Dit jaar worden voor het eerst samplingtoestellen ingezet

“Vorig jaar nam de politie tijdens de BOB eindejaarscampagne 1.702 ademtesten af. 2,35% van de gecontroleerde bestuurders had meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. Een dalende trend ten opzichte van 2010”, aldus Bombeke. ““In 2011 stelden onze diensten 76 ongevallen in relatie tot alcohol vast. Na de stijging in 2010 tegenover 2009 met 20%, betekent dit een daling met 16 % t.o.v. 2010. Het aantal ongevallen met gewonden in relatie tot alcohol steeg echter met 7% in vergelijking met 2010.”

Traditioneel gaat de eindejaarscampagne gepaard met intensieve alcoholcontroles door de politiediensten. Ook dit jaar voert de politie tijdens de feestdagen gerichte controles op het rijden onder invloed uit.

Tijdens deze controles zal de politie ook voor het eerst gebruik maken van sampling-toestellen. Aan de hand van zo’n toestellen kan heel snel alcohollucht in een voertuig gedetecteerd worden. Deze toestellen zullen vooral ingezet worden om tijd te winnen en meer bestuurders te controleren.

“Het loont dus zeker de moeite om naar de alcoholtest te vragen. We herhalen dat het echter nog verstandiger is om op voorhand een Bob aan te duiden, zodat je toch niet voor onaangename verrassingen komt te staan”, aldus Katleen Bombeke.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Ros Beiaard souvernierposter via Editie

Het hart van de Dendermondenaren klopt voor ‘ons peirt’. Ook dat van Editie, waarvan de redactieploeg de Ros Beiaardommegang op de voet

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord