Zoek

Project Briel vraagt redelijkheid

Baasrode – De Werkgroep Briel verwacht van de politici die beslissen over de aanleg van laad- en loskades in Baasrode “redelijkheid”. Hieronder vind je de integrale mededeling van de werkgroep.

“De Vlaamse regering heeft eind vorig jaar beslist om de Schelde tussen Dendermonde en Gent bevaarbaar te maken voor schepen tot 2.250 ton, deze kunnen drie lagen containers stapelen. Tot op heden is de Schelde vanaf Dendermonde richting Gent slechts bevaarbaar voor schepen tot 1.300 ton. Deze kunnen slechts twee lagen containers stapelen. Daarom zal de Schelde vanaf Dendermonde verder uitgediept worden, enkele bochten worden aangepast en zullen de bruggen over de Schelde verhoogd worden. Dit gaat onder meer over de Vlassenbroek brug, de spoorwegbrug in Dendermonde en de brug in Wetteren.

Hierdoor vervalt het tweede belangrijke argument waarom Den Briel werd gekozen door de overheid om er nieuwe laad- en loskades te plannen. Volgens hen werd Den Briel naar voor geschoven omdat enerzijds de Vlassenbroek brug en de Spoorwegbrug te Dendermonde te laag waren en anderzijds de Schelde te ondiep is om schepen toe te laten, dewelke drie lagen containers kunnen transporteren.

Het is al lang vanzelfsprekend dat het veel efficiënter is om laad- en loskades te voorzien daar waar een goede aansluiting mogelijk is tot het wegennetwerk en tot de eindbestemming van de te vervoeren goederen. De Provinciale Baan en de Mandekensstraat zijn al jaren volledig gesatureerd. Extra goederenvervoer zal dan alléén zorgen voor méér hels verkeer en alle hinder die er mee samengaat voor de plaatselijke bevolking, de omwonenden als voor de autobestuurders, inclusief deze van de bedrijven zelf.

Het argument dat Den Briel ideaal gelegen is qua ontsluiting is reeds lang weerlegd. Nu valt ook het argument weg dat grotere schepen niet verder zouden kunnen varen dan Baasrode. De conclusie wordt hoe langer hoe duidelijker: Den Briel is een slechte locatie voor de aanleg van laad- en loskades. De overheid beweert al 2 jaar dat ze aandacht schenkt aan de leefbaarheid en de inspraak van de bevolking, het wordt tijd dat ze daar naar handelt. Wij roepen de politici dan ook op om dringend andere en redelijke alternatieven te bekijken en de nodige conclusies te trekken.”

www.werkgroepbriel.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie