Zoek

Toneelkring na 113 jaar nog stevig op de rails

Lebbeke – De Rederijkerskamer ‘De Constminnende Jonckheyt’, ook bekend als de Koninklijke Toneelkring Vrede, heeft een nieuwe productie in de steigers staan. Het stuk ‘Van De Kant In De Gracht’ wordt opgevoerd op 27 en 28 april en 4, 5 en 6 mei in zaal Ons Huis.

Toneelkring Vrede werd in 1900 opgericht. In de beginperiode speelde men vooral voorstellingen voor het goede doel, onder meer ten voordele van de slachtoffers van de overstromingen in Grembergen, Kastel en Moerzeke in 1906.

Het gezelschap kende van 1955 tot 1964 een bijzonder succesvolle periode. “De komst van Nand Buyl is voor de verdere evolutie van onze toneelkring van cruciaal belang geweest”, vertelt Herman Bosteels. “Net zoals met Arie Van den Heuvel voor de tweede wereldoorlog nieuwe paden werden bewandeld, zo zou Nand Buyl door zijn intensieve aanpak een periode van hoogconjunctuur inluiden. Vrede heeft trouwens altijd een goede band gehad met heel wat gekende acteurs van de Brusselse KVS, met als gevolg dat heel wat gekende acteurs en actrices als regisseur werden aangeworven. We denken daarbij aan onder meer Chris Lomme, Walter Moereman, Jeannine Bisschops, Jan Reussens, Rik Andries en Ann Petersen.”

In 1972 werd Toneelkring Vrede door de Souvereine Koninklijke Hoofdkamer De Fonteyne in Gent erkend als Koninklijke Rederijkerskamer. De kring heette voortaan De Constminnende Jonckheyt. “Als eerste ‘prius’ van onze rederijkerskamer werd Frans Abbeloos aangesteld. Hij heeft gedurende vele jaren een zeer verdienstelijke rol gespeeld in het bestaan en de verdere uitbouw van Vrede. Zijn latere opvolger Pieter Van Praet was eveneens jarenlang een van onze steunpilaren”, aldus Herman Bosteels. Op 11 december 2005 werd Herman Bosteels de nieuwe prius.

Vrede werkt ondertussen ook al jaren samen met regisseur Roger Bolders die zelf jarenlang als beroepsacteur werkzaam was bij het NTG in Gent. “We hebben met Yves De Lathauwer ook iemand van de jongere generatie aangetrokken. Eveneens iemand met het nodige talent”, vertelt Heman Bosteels.

“Als onze toneelgroep na 113 jaar nog steeds goed op de rails staat, is dit dankzij de mensen die zich ten volle inzetten voor en achter de schermen. Dit werd tijdens onze laatste productie in december met de voorstelling ‘Gasten Zijn Lasten’ in een regie van Roger Bolders nog meer eens duidelijk. Een talrijk opgekomen, tevreden en dankbaar publiek bevestigde dit. Aan ons om de ingeslagen weg verder te blijven bewandelen.”

Meer informatie en reservering: 0476 76 68 53

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie