Identiteitskaarten en parkeren worden duurder

Dendermonde – Nu woensdag 17 april vergadert de gemeenteraad en wordt de kostprijs van de identiteitskaarten en de parkeerretributie besproken. “Blijkbaar is dit een gepast moment om te beginnen met de verhoging van de gemeentebelastingen”, aldus Walter Deygers, fractieleider van N-VA in de gemeenteraad.

Duurdere identiteitskaarten

“De FOD Binnenlandse Zaken verhoogt de prijs van een elektronische identiteitskaart van 12 naar 15 euro, een verhoging met 25%. Dendermonde verhoogt de gemeentebelasting voor deze documenten van 2 naar 5 euro of een verhoging met 150 %”, meldt Walter Deygers.

“Op die manier stijgt de prijs voor een identiteitskaart van 14 naar 20 euro. Voor de identiteitskaart voor kinderen onder de twaalf is het nog veel erger. De prijs van de Kids-ID stijgt van 3 naar 10 euro. Voorheen werd er voor een Kids-ID geen gemeentebelasting geïnd, nu wordt dat plots 4 euro”. Walter Deygers is er niet blij mee dat op “een dergelijke verdoken wijze belastingen worden verhoogd”.

“Daarmee wordt Dendermonde de duurste gemeente voor identiteitskaarten. Voor de 9 verschillende soorten kaarten bedroeg de gemiddelde gemeentebelasting tot nog toe 1,66 euro; nu wordt dat 6,22 euro. Bovendien was de heropvraging van de PIN/PUK vroeger gratis en wordt dat nu ook 5 euro”, aldus Walter Deygers.

Retibrutie op parkeren

Op de agenda van de gemeenteraad staat ook de verhoging van de forfaitaire parkeerretributie van 12 naar 18 euro. N-VA-gemeenteraadslid Stijn Goossens: “In principe is het inderdaad nodig om de retributies geregeld aan te passen. Alleen is het – gezien de wegenwerken in het centrum van de stad – niet het meest geschikte moment om dit te doen. De service is beperkter en de kosten worden hoger. In elk geval geen ondersteuning van de lokale middenstand”.

Je kan hier de volledige agenda (pdf) van de gemeenteraad raadplegen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Eén reactie

 1. Elke besparingsmaatregel zal wel op kritiek van de oppositie stuiten, niet abnormaal. Het zou natuurlijk een stuk moediger zijn om zelf een aantal voorstellen te doen. Blijven beweren dat er in de nabije toekomst 2 nieuwe woonzorgcentra moeten gebouwd worden in Baasrode en in de Boonwijk, waardoor er nadien jaarlijks een extra structureel verlies van 750.000 euro wordt gemaakt is ook niet echt constructief als men op hetzelfde moment niet zegt waar men die centen gaat halen.
  Maar ik zal, om niet dezelfde fout te maken, een voorstel doen dat wel structureel en kostenbesparend is en de dienstverlening niet zal schaden.
  Iedereen die bij de stad of OCMW werkt heeft 17 feestdagen per jaar, denk ik. Elke andere Dendermondenaar heeft er 10 en als hij geluk heeft 11. Laten we die 6 extra feestdagen (meestal lokale kermisdagen) gewoon afschaffen. Dan kunnen we net dezelfde dienstverlening bieden met snel gerekend minstens 2% minder personeel. Niemand gaat 1 euro minder verdienen. Als we die 2% vermindering toepassen door geleidelijk aan een aantal mensen die met pensioen gaan niet te vervangen voelt niemand dat. Ik reken snel op 25 personeelsleden minder en veel meer dan één miljoen euro besparing. Nu nog iemand met de kracht van verandering vinden die de moed heeft dit voor te stellen. En… ik heb bijzonder veel respect voor het personeel van stad en OCMW hoor, maar het is of dit of diensten afbouwen. Niemand wordt hier financieel of naar dienstverlening slechter van.
  In de politieke wandelgangen, wanneer er geen personeel in de buurt was, is het al jaren ‘een optie’ om deze ‘folie’ uit de fusiejaren 70 eindelijk recht te zetten. Heb daar zelf meer dan eens banbliksems voor gekregen…
  Vriendelijke groeten
  Johan

Geef een reactie