Search

Peter De Caluwe wordt overheidsmanager 2012

Dendermonde – Peter De Caluwe, algemeen directeur van het operahuis De Munt, werd vorige week in het Vlaams parlement bekroond met de titel ‘Nederlandstalige overheidsmanager 2012’. Peter de Caluwe werd geboren in Dendermonde en leidt al sinds 2007 de nationale opera. In juni 2011 werd zijn contract verlengd tot 2019.

De ‘Prijs van de Nederlandstalige Overheidsmanager 2012’ werd al voor de 15de keer uitgereikt door de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid (VVBB) aan een overheidsmanager die de publieke sector op een uitmuntende manier vertegenwoordigt en bijdraagt tot het publieke debat.

De jury benadrukt de Caluwe’s sterk leiderschap en zijn consequente houding. De jury looft zijn inzet om, in zeer moeilijke financiële omstandigheden, zijn medewerkers in de eigen organisatie te blijven motiveren en om tezelfdertijd actief werk te maken van een publiek debat.

Editie had in december 2008 een gesprek met Peter De Caluwe naar aanleiding van zijn aanstelling als algemeen directeur van De Munt.

“Mijn belangrijkste opdracht is artiesten en publiek samenbrengen”

Grembergen – Peter De Caluwe, algemeen directeur van de nationale opera De Munt in Brussel, is een geboren en getogen Dendermondenaar. Hij groeide op in Grembergen en heeft nog steeds zijn vaste verblijfplaats in Dendermonde. We ontmoeten hem voor een gesprek op een maandagavond in het Grand Café Abazjoer op de Grote Markt.

“Ik ben een atypische Dendermondenaar”, steekt Peter De Caluwe van wal. “Ik hou echt van de folklore in Dendermonde. Ik ben een heel grote fan van het Ros Beiaard. Ik liep school in Zele omdat mijn vader daar les gaf en dus had ik als jongere een minder grote band met Dendermonde.”

Rustig genieten

“Ik heb 17 jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt, maar heb toch altijd mijn vaste plek in Dendermonde gehad. Ik kwam tijdens het weekend vaak naar Dendermonde. Ook nu heb ik een verblijfplaats in Brussel omdat dat heel makkelijk is, maar ik kom toch graag terug naar Dendermonde. Ik kan hier bekomen van de dagdagelijkse drukte. Hier kan ik rustig genieten. Dendermonde is een heel mooie stad die veel te bieden heeft. Ik voel me hier thuis. Ik kan hier terug met beide voeten op de grond komen”, zegt Peter De Caluwe.

“Ik engageerde me in mijn jonge jaren bij het amateurtoneel in Grembergen. Ik ben zelf geen acteur maar ik hou enorm van de sfeer rond het podium. Toen ik in Gent studeerde, organiseerde ik regelmatig bezoeken aan de opera en nodigde medestudenten en vrienden uit. Iemand vertelde me onlangs dat ik nog cultuurpraeses ben geweest van een studentenclub, maar daar kan ik me niks van herinneren. Ik hoorde in die periode tot de jongste bezoekers van de opera. Gelukkig zijn de tijden veranderd en trekt de opera een meer uiteenlopend publiek aan.”

Nieuwe dynamiek

Je zou kunnen zeggen dat Peter De Caluwe net als in zijn studententijd tracht mensen te motiveren voor de opera. Hij spreekt met zeer veel enthousiasme over De Munt, zijn toekomstplannen en zijn team. “Gerard Mortier ontdekte mijn talent. Ik had mijn studies nog niet helemaal voltooid toen ik in De Munt aan de slag ging. Ik heb gewerkt voor verschillende afdelingen binnen de organisatie en dat is na al die jaren als algemeen directeur heel nuttig. Ik ben na mijn periode bij De Munt in Amsterdam gaan werken”, vertelt Peter De Caluwe. In 2005 werd hij na een uitgebreide selectie als algemeen directeur van De Munt aangeduid. In 2007 startte zijn mandaat, dat loopt tot 2013.

De Munt is een Europees project voor Peter De Caluwe. “Als je een vergelijking met het voetbal zou maken, dan speelt De Munt in de Champions League”, licht hij toe. “We horen in Europa bij de top. De voorstellingen, die we produceren, gaan ook vaak op tournee in Europa. Ik beschouw het als mijn belangrijkste opdracht om publiek en artiesten samen te brengen. Ik voel dat op dit ogenblik een nieuwe dynamiek ontstaat binnen De Munt en dat daardoor de drempel voor veel mensen verlaagd wordt. Ongeveer 80 procent van onze bezoekers komt terug. Het gaat er dus om mensen te motiveren die eerste stap te zetten.”

Peter De Caluwe heeft zijn eerst volledige seizoen bij De Munt achter de rug en kan terugblikken op een zeer geslaagde start. “Het is nu belangrijk dit niveau aan te houden. De uitdagingen die op De Munt afkomen zijn niet de minste. Er zijn de institutionele discussies. De Munt is één van de cultuurhuizen die niet zijn geregionaliseerd. Er is het probleem van de sponsoring. Het doel is ook De Munt zichtbaar houden in Europa. We hebben een belangrijke opdracht, maar gelukkig kan ik rekenen op een heel sterk team. De Munt is een heel hiërarchische organisatie en de algemeen directeur moet de bakens uitzetten, maar ik waardeer het enorm als medewerkers zelf het initiatief nemen. Op die manier kunnen ze zich ook makkelijker associëren met het behaalde resultaat”, zegt De Caluwe. “Ik ben vorig seizoen met een blanco blad begonnen en dankzij een duidelijke visie en missie kan ik in alle rust werken aan de toekomst van De Munt. Ik mag echter niet te snel tevreden zijn.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. Vooreerst hartelijke proficiat aan een echte “Dendermondenaar” die het zo ver brengt, in de nationale opera, als Directeur, ook ik ben een liefhebber van opera, en ook een echte “Dendermondenaar” daarvoor ben ik zeer fier over deze man.
    Beste groetjes

Geef een reactie