Rik De Geyter pendelt tussen Trondheim en Dendermonde

Dendermonde – Zondag 16 juni vond in de Sint-Egidiuskerk een concert plaats dat deel uitmaakte van het examen van Dendermondenaar Rik De Geyter. Hij behaalde vier jaar geleden al zijn Masterdiploma klarinet aan het gerenommeerde Lemmensinstuut. Nadien studeerde hij aan het conservatorium van Gent en sinds vorige zomer is hij vast verbonden aan het Trondheim Symfoniorkester in Noorwegen.

“Het ging om mijn laatste examen voor het behalen van een Master-na-Master-diploma klassieke muziek en ik denk wel dat ik het goed heb gedaan”, glimlacht Rik De Geyter. “Het was een concert zonder dirigent en dat maakt het bijzonder. Het betekent meer vrijheid, maar tegelijk moet er tussen de muzikanten ook meer gecommuniceerd worden.”

Rik is assistent docent klarinet van Eddy Vanoosthuyse aan het Lemmensinstituut in Leuven en sinds vorige zomer ook klarinettist bij het Trondheim Symfoniorkester in Noorwegen. Hij is daarnaast de vaste klarinettist van het Thelema Trio dat hedendaagse kamermuziek brengt en waarmee hij concerteerde in verschillende landen waaronder in 2010 een tournee in de Verenigde Staten. Heel binnenkort vertrekt Rik De Geyter trouwens naar Italië voor een korte tournee.

Fantastische ervaring

Het Trondheim Symfoniorkester in Noorwegen is de muzikale thuishaven van Rik De Geyter. Het orkest bestaat sinds 1909 en beschikt over een eigen concertzaal. “Het Trondheim Symfoniorkester speelt elke week, vaak met een gastdirigent. We spelen dan gemiddeld voor 800 muziekliefhebbers. Als onze vaste dirigent wordt aangekondigd, dan verkoopt het concert makkelijk uit en spelen we voor ongeveer 1.350 personen”, vertelt Rik enthousiast. “Het is een fantastische ervaring. Het orkest is één grote familie. De muzikanten eten bijvoorbeeld na de repetitie ook samen, dat is in ons land bijna ondenkbaar. De muzikanten komen van over heel de wereld en dat maakt het extra boeiend.” Het pendelen tussen Trondheim en Dendermonde is voor Rik geen probleem. “Het vraagt wat organisatie, maar dat lukt perfect”, zegt hij.

De zomer van 2013

Hoe ziet de zomer van Rik De Geyter na het behalen van zijn diploma Master-na-Master er verder uit? “Ik ben op dit ogenblik erg bezig met historische klarinetten. De klarinet, zoals we die nu kennen, heeft een hele evolutie gekend en ik wil me de komende tijd verdiepen in de geschiedenis van het instrument. Om die reden heb ik in Parijs enkele historische klarinetten besteld die ik eind juni mag afhalen. Verder heb ik op dit ogenblik geen grote projecten lopen of in het vooruitzicht. Ik ben echt toe aan een beetje vakantie.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord