Dendermondse fotografe maakt fotoreeks met beestig kantje

animalities

Dendermonde – De Dendermondse fotografe Astrid Bultijnck maakte naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober een opvallende fotoreeks rond dieren. “Humor en een speelse knipoog zijn haar wapens om het gebrek aan juridische bescherming voor dieren in onze samenleving visueel aan te kaarten. Eendjes vissen op de kermis, muizenstrontjes op de boterham, konijnenpantoffels enzovoort. Je ziet er al snel de grap van in”, laat haar woordvoerder Elke De Mayer weten.

De fotoreeks ‘Animalities’ toont dat humor en ethiek rond dierenrechten hand in hand gaan.

“Het begon allemaal toen ik mijn hond Lara adopteerde via het dierenasiel”, vertelt Astrid Bultijnck. “Mensen vroegen regelmatig wat voor hond ze was en ik antwoordde steeds: een wegwerphond. Want haar vorige eigenaars hadden haar ‘weggegooid’ voor ik haar ontdekte in het asiel. Toen ik later voor een videoreportage rond hondenbroodfok Rudy De Meester, specialist in diergedraggeneeskunde, interviewde, vertelde hij dat in onze Belgische wetgeving dieren evenveel rechten hebben als een kast of een computer. Ze worden aanzien als een object waar iemand eigenaar van kan zijn. Het is vooral dàt eigendomsrecht dat beschermd wordt.”

Astrid: “Na het interview liet het onderwerp me niet meer los. Dieren als gebruiksvoorwerp in onze maatschappij, daar wou ik mee aan de slag. Met Animalities als resultaat. Het werd een fotoreeks met dieren in dagdagelijkse situaties die iedereen herkent, maar telkens met een kwinkslag. Ik heb geprobeerd om op een vrolijke visuele manier de ethiek van dierenrechten aan te kaarten. Het hoeft niet altijd serieus te zijn.”

De fotoreeks Animalities is online te bekijken op de website van Astrid Bultijnck. Je kan de reeks bovendien tot eind november nog gratis bewonderen in De Spinnerij in Zele.

© foto Astrid Bultijnck

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Eén reactie

Geef een reactie