Zoek

Binnenkort ook e-boeken in de bibliotheek van Dendermonde

Dendermonde – De stedelijke bibliotheek zal binnenkort ook elektronische boeken, de zogenaamde e-boeken, uitlenen. “Als openbare bibliotheek willen wij – in het belang van onze lezers- mee zijn met onze tijd. Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen om in te stappen in het pilootproject van de Vlaamse overheid en Bibnet om e-boeken aan te bieden via de openbare bibliotheek. Het pilootproject zou pas starten na voldoende interesse. Vandaag kondigde minister Joke Schauvliege aan dat die er ook is en dat het project dus kan starten”, aldus directeur Weny Van den Abbeele.

Schepen Lien Verwaeren: “Vanaf april 2014 zullen we een 300-tal e-boeken ter beschikking kunnen stellen van onze leners. Binnen de muren van de bibliotheek zal iedereen gratis en gelijktijdig toegang hebben tot de volledige e-boekencollectie. Je kan er dan naar hartenlust in grasduinen. De openbare bibliotheek maakt daarmee zijn rol als laagdrempelige basisvoorziening ook voor e-boeken waar.”

Je kan echter ook van buitenaf e-boeken ontlenen. Daarvoor werd een app ontwikkeld voor zowel Apple als Android tablets. Met de (gratis) app zullen bibliotheekleden thuis boeken kunnen downloaden en elk boek gedurende 4 weken lezen. Voor het lezen van de boeken is in overleg met de uitgevers en in het kader van de auteursrechten een abonnementsformule uitgewerkt van vijf euro voor drie boeken.

Directeur Wendy Van den Abbeele: “Er is gekozen om uit te lenen via een app. Het is een zeer gebruiksvriendelijke omgeving waar alle leeftijden vlot mee overweg kunnen. En je hebt het boek altijd bij, ook als je geen internetconnectie hebt. Een app is ook een veilige omgeving om het downloaden van e-boeken mogelijk te maken. Auteurs of uitgevers hoeven niet te vrezen dat hun boeken via de bibliotheek gepirateerd worden. Het proefproject moet ons leren of dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie