“Na 25 jaar nog altijd de drive om door te gaan”

20140224_rafcoppens
Raf Coppens is één van de pioniers die stand up comedy in Vlaanderen mee op de kaart hebben gezet. “Ik heb helaas niet kunnen mee profiteren van de hype die ervoor zorgde dat comedy door het grote publiek werd ontdekt. Ik viel tussen de stoelen. Sommigen vonden mijn humor grof, anderen vonden het te moeilijk. Het voordeel van die hype toen is alleszins dat er nu meer aandacht is voor comedy en dat is een goede zaak.”

Comedy is volgens Raf Coppens trouwens geen glamour en glitter. “Het is hard werken en dikwijls met je gezicht tegen de muur lopen, maar ik heb absoluut nog de drive om verder te gaan”, aldus Coppens. Heel concreet staan een reeks voorstellingen op stapel waarin hij zijn beste materiaal van de voorbije 25 jaar zal brengen. “De bedoeling is om het materiaal te actualiseren en aan te vullen met nieuw materiaal”, licht hij toe.

Heeft hij na 25 jaar tips voor jong comedytalent? “Ik vind het moeilijk om zomaar tips te geven omdat wat voor de ene werkt niet noodzakelijk voor iemand anders ook marcheert. Iedereen moet zo’n beetje z’n eigen weg volgen”, legt Raf Coppens uit. Alleszins is een portie eigenzinnigheid volgens Raf Coppens een goede eigenschap voor een stand up comedian. “Als beginnende stand up comedian moet je denken: ik weet het beter. Ook al ga je af als een
gieter. Het is verder volledig onvoorspelbaar wie zal doorbreken en wie niet. Sommige comedians zijn diesels die langzaam de top bereiken, anderen doen daar slechts een paar maanden over. Het helpt wel als je jezelf kan verkopen.”

Raf Coppens speelt het liefst in kleinere zalen. “Je moet de sfeer kunnen voelen”, vertelt hij. “In een grote zaal wordt het al snel heel technisch en is weinig interactie met het publiek mogelijk. Ik stond bijvoorbeeld al enkele keren op het podium in het Sportpaleis en dat voelde niet echt goed.”

Hoe kijkt hij terug op 25 jaar comedy? “De rock ‘n’ roll in comedy valt eerlijk gezegd wat tegen, maar gelukkig valt er schandalig veel geld te verdienen met humor”, grapt hij.

Raf Coppens op 15 februari gemist in cultuurcentrum Belgica? Op 6 maart speelt hij in het Hof ten Hemelrijk in Opwijk. Meer informatie: 0474 277 400.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Ros Beiaard souvernierposter via Editie

Het hart van de Dendermondenaren klopt voor ‘ons peirt’. Ook dat van Editie, waarvan de redactieploeg de Ros Beiaardommegang op de voet

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord