“Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen”

20140920_dynamic-2
Dendermonde – De Dynamic Symphonic Band en zijn begeesterende dirigent Geert Baetens voorstellen hoeft al lang niet meer. Het orkest werd in 1982 opgericht en maakte in 1989 een doorstart met Geert Baetens als nieuwe dirigent. Op 18 en 19 oktober – 25 jaar later – viert het orkest dit met de groots opgezette productie ‘The Queen Symfonie’ in de Sint-Edigiuskerk in Sint-Gillis.

“Ik zat in het derde leerjaar toen ik op school informatie meekreeg over de muziekacademie. Ik ben die avond naar huis gegaan en heb gezegd dat ik dat graag zou willen doen”, vertelt Geert Baetens. “Op mijn tiende speelde ik al klarinet bij de plaatselijke harmonie en dat is voor elke muzikant een aanrader. Je leert er met andere muzikanten samen spelen. Er is altijd wel iemand die je helpt met je instrument of partituur.”

Geert Baetens: “Ik moet dertien of veertien zijn geweest toen ik voor mezelf had uitgemaakt dat ik muzikant wilde worden. Later ben ik gaan studeren aan het muziekconservatorium in Antwerpen en Brussel. Op dit ogenblik geef ik les in de muziekacademie in Dendermonde en Hamme en dirigeer ik de Dynamic Symphonic Band en het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest. Voor mij is muziek een passie. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Ik sta ’s morgens op en heb nooit het gevoel te moeten gaan werken.”

Over welke kwaliteiten beschikt een goed dirigent? “Uiteraard moet je over voldoende muziekkennis beschikken, maar daarnaast is empathie en mensenkennis een belangrijke kwaliteit”, legt Geert uit. “De dirigent is als het ware de coach van het orkest. Ik vind luisteren naar je muzikanten en positieve feedback geven heel belangrijk. Ik leg de lat hoog, maar als muzikant moet je iedere keer proberen beter te doen.” Het streven naar kwaliteit en muzikaliteit loont, want het orkest speelt momenteel in de ‘superieure afdeling’ en na verschillende overwinningen in provinciale en nationale wedstrijden volgde in juli vorig jaar de bekroning met de titel van vicewereldkampioen op de World Music Contest (WMC).

De volgende uitdaging voor de band is het meesterwerk ‘The Queen Symphony’ van de hand van Tolga Kashif. Dynamic Symphonic Band brengt de muziek van de rockband Queen vertaald voor orkest en koor waarbij wereldberoemde nummers als ‘Radio Ga Ga’, ‘Killer Queen’, ‘Bicycle’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘We Will Rock You’, ‘We Are The Champions’ en ‘Who Wants To Live Forever’ de revue passeren. De band werkt voor deze productie samen met liefst 4 koren. Op het podium komen 90 muzikanten en 140 koorzangers inclusief vioolsolo, cellosolo en pianosolo.

‘The Queen Symphony’ wordt uitgevoerd op zaterdag 18 oktober om 20 uur en zondag 19 oktober om 15 uur in de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis. Reserveren kan via www.dynamicsymphonicband.be of telefonisch op 0479 91 75 45.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord