Search

“De sociale kruidenier moet terugkeren naar Dendermonde”

kruidenier

kruidenier Dendermonde – Volgens Gino Bertin (sp.a) zal het OCMW zich aansluiten bij de nieuwe vereniging WelDENDERend zodat de sociale kruidenier kan terugkeren naar Dendermonde.

De sociale kruidenier was een initiatief van CAW Dendermonde, maar werd in maart 2013 stopgezet omdat voedselbedeling niet langer tot de kerntaken van het CAW werd gerekend. Het project werd onlangs in Berlare, Buggenhout, Waasmunster en Laarne opnieuw gelanceerd onder de naam Slaatje Praatje.

“Voor de SP.a Dendermonde moet en zal de sociale kruidenier terugkeren naar Dendermonde”, zegt Bertin. “Om dit te ondersteunen zal Dendermonde toetreden tot de projectwerking sociale kruidenier, zoals die nu wordt uitgebaat door Berlare, Laarne, Waasmunster en Buggenhout. Hiervoor wordt de vereniging WelDENDERend opgericht. Tot deze vereniging treden de OCMW’s van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Laarne, Waasmunster, Wichelen en Zele toe. Dit zal op de volgende Raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist worden.”

Gino Bertin: “Om het project beheersbaar te maken en de nodige transparantie op o.a. financieel vlak te bieden evenals co-financiering en sponsoring van private en publieke actoren te stimuleren, wordt voorgesteld een afzonderlijke juridische structuur te creëren, dit onder de vorm van deze vereniging WelDENDERend.”

“Het doel van de op te richten vereniging is ruimer dan structuur geven aan het project sociale kruidenier. Het vooropgestelde doel is projecten en diensten organiseren tussen de deelnemende OCMW’s die inherent zijn aan de opdracht van een OCMW of opgelegd worden door de hogere overheid en waarin elk individueel OCMW moeilijk zelf in slaagt gezien de beperkte schaalgrootte en middelen. Bovendien wordt, ongeacht het inwonersaantal van de gemeente dat het OCMW bedient, gewaakt wordt over een evenredige participatie over de aangesloten besturen”, aldus Gino Bertin.

“In eerste instantie wordt de projectwerking Slaatje Praatje ingelijfd in de vereniging. Deze mutatie brengt geen extra financiële kosten met zich mee. Eveneens zullen naast de oprichtende OCMW’s Berlare, Buggenhout, Laarne en Waasmunster ook Dendermonde en Wichelen een afname doen op het project Slaatje Praatje. Maar in de toekomst zien we nog mogelijkheden, zoals samenwerkingsinitiatieven rond schuldbemiddeling, of juridische ondersteuning, of zelfs groepsaankopen medisch of incontinentiemateriaal enzovoort.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie