Gedetineerden en slachtoffers exposeren samen in bib

parol

Dendermonde – Donderdagavond 22 januari om 19 uur verzamelen kunstenaars en betrokkenen van Parol!, een Europees kunstenproject waarbij woord en beeld centraal staan, aan de ingang van de gevangenis van Dendermonde. Men onthult er een kunstwerk dat gedetineerden, slachtoffers en burgers maakten tijdens een schrijf- en beeldende kunsttraject in de gevangenis.

Burgemeester Piet Buyse leidt vervolgens de aanwezigen naar de bibliotheek, waar de expositie ‘Papier wint van steen’ officieel wordt geopend. De tentoonstelling loopt tot 21 februari en toont literair en beeldend werk van gedetineerden.

Acht workshops woord en beeld

In vier Vlaamse gevangenissen kregen gedetineerden sinds mei 2013 de kans om deel te nemen aan een Europees project schrijven en kunst over muren en grenzen heen, een initiatief van Creatief Schrijven vzw. In de gevangenis van Dendermonde liepen acht workshops woord en beeld. Bij twee trajecten ontstond ook een boeiende uitwisseling tussen burgers en gedetineerden. Studenten literaire creatie van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans schreven samen met gedetineerden binnen de muren poëzie. Een intensief parcours dat zowel de studenten als de gedetineerden niet onbewogen liet.

Slachtoffers en daders in dialoog

Samen met de organisatie Within-Without-Walls, kunstenaar Peter Verbruggen en dichter Lotte Dodion werd een traject met als thema ‘Herstel’ opgezet waarbij gedetineerden, slachtoffers en burgers met elkaar in dialoog gingen. Ze werkten rond dominante kleuren binnen en buiten de muren. Die kleuren brachten ze aan op houten panelen. Deze unieke samenwerking zorgde ervoor dat slachtoffers en daders vandaag nog steeds met elkaar communiceren. Het geïntegreerd werk dat ze maakten krijgt nu een definitieve plaats aan de gevangenismuren, zowel binnen als buiten.

De tentoonstelling ‘Papier wint van steen’ is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Elke zaterdag om 11 uur staat een rondleiding op het programma en geeft een medewerker meer uitleg over de cocreatieve manier van werken in het PAROL! project. Groepen kunnen een rondleiding op maat boeken.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie