Zoek

Eddy Verhavert herdacht op Gedichtendag

eddy verhavert

eddy verhavert
Baasrode – Op 29 januari werd het archief incluis zijn dichtbundels van de onlangs overleden Baasroodse dichter Eddy Verhavert overhandigd aan het Dendermondse stedelijk archief en de stadsbibliotheek. Dit gebeurde in het kader van de Gedichtendag en in aanwezigheid van Zinspiratie, een groep van mensen uit de regio die zich al jaren actief inzetten voor de literatuur.

Eddy Verhavert (1949) overleed op 17 december vorig jaar. “Een man die weinigen kennen, maar die op zijn hoogtepunt, in 1971 en 1976, twee als degelijk omschreven dichtbundels uitgaf, ‘Handel in ranke slavinnen’ en ‘Bij de wilde spinnen af’. Die laatste verscheen bij het toen in Dendermonde gepubliceerde literaire tijdschrift Hagelslag”, aldus journalist Willy Van Damme.

“Ze tonen een beeldenstormer en uitstekend woordenkunstenaar die met zijn poëzie een beeld schepte van die toen in zekere zin revolutionaire tijden, een periode van een grote culturele, maatschappelijke en politieke evolutie waaraan hij met zijn beperkte middelen meewerkte.”

“Het toonde ook het beeld van de man als iemand die zich continu vragen stelde bij die maatschappij en zijn functie daarin. Kon hij daarin wel een rol spelen? Was hij wel geschikt om hierin mee te draaien? Het waren voor hem duidelijk erg moeilijke kwesties waarop hij misschien nooit een antwoord heeft gevonden. En we kunnen het hem spijtig genoeg ook niet meer vragen.”

Zijn twee gedichtenbundels samen met een dossier over de man met foto’s en teksten werden afgegeven aan het Dendermondse stedelijk archief. “Dit archief zorgt ervoor dat wat leeft en leefde in de stad niet alleen behouden blijft maar voor latere generaties ook te raadplegen zal zijn. Zodat binnen 100 jaar en later mensen deze gedichten nog kunnen lezen en bestuderen. Wat toch zeer belangrijk is”, aldus Willy Van Damme.

“Ook de Dendermondse bibliotheek met haar speciale afdeling Dendermondiana krijgt vandaag die twee dichtbundels om ze toe te voegen aan haar al grote en voorname collectie van boeken en brochures van Dendermondse auteurs of van publicaties welke men over de stad en haar regio publiceerde. De poëzie van Eddy Verhavert wordt zo nog vlotter toegankelijk voor het grote publiek. En dat is nodig.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

Geef een reactie