Zoek

Heibel over vertraging restauratie stadhuis

stadhuis dendermonde

stadhuis
Dendermonde – De restauratie van het stadhuis zorgt voor politieke heibel tussen Jong N-VA enerzijds en burgemeester Piet Buyse en schepen van gebouwen Leen Dierick anderzijds.

“De restauratie van het Dendermondse stadhuis blijft aanslepen. De tentoonstelling voor de 100-jarige herdenking van 1914 opent ten vroegste in 2016”, stelde gemeenteraadslid Tomas Roggeman zondag in een persmededeling. Hij noemt de toestand “belachelijk” en lanceerde met Jong N-VA een pronostiek. “De mensen mogen op onze facebookpagina raden wanneer de tentoonstelling zal openen.”

“De timing voor deze bouwwerken heeft vertraging opgelopen, onder meer door de op te volgen procedures qua reglementering overheidsopdrachten, veiligheid en subsidiëring. Deze zijn nu gelukkig van de baan”, reageren burgemeester Piet Buyse en schepen Leen Dierick vandaag.

Inhoudelijk

Piet Buyse en Leen Dierick: “Tijdens de werkvergadering van 29 april werd de museale invulling in breder perspectief besproken. Het is evident dat de tentoonstellingen in de Lakenhalle en de belforttoren niet louter worden afgestemd op de verwoesting van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog, september 1914.”

“De focus in de Lakenhalle wordt gelegd op de ontwikkeling van de stad in ruime zin, vanaf de middeleeuwen, dus geen prehistorie en Romeinse periode. Ook het verhaal van de bouw en functies van de Lakenhalle zelf wordt belicht. Er is aandacht voor de verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog maar evenzeer voor de wederopbouw in de decennia nadien.”

Tomas Roggeman reageert op zijn beurt dat “dat de geplande tentoonstelling in de Lakenhalle van het stadhuis wel degelijk handelt over de verwoesting in 1914”.

“De plannen voor inrichting delen de ruimte op de benedenverdieping op in drie delen: ‘Dendermonde vandaag en voor WOI’, ‘Dendermonde 1914’ en ‘Wederopbouw en stad vandaag’. Het mag dus duidelijk zijn dat de hele tentoonstelling wel degelijk draait rond 1914.”

“Indien het schepencollege alsnog de inrichting van de tentoonstelling wil veranderen en opentrekken naar de middeleeuwen, zou dit de situatie inderdaad minder bespottelijk maken. In dat geval zou dat echter een heel nieuwe beslissing zijn die nog moet genomen worden in het schepencollege. Jong N-VA Dendermonde hoopt samen met het schepencollege dat het goed komt met deze tentoonstelling en met de restauratie.”

Timing

De werken zouden volgens burgemeester Piet Buyse en schepen Leen Dierick in de loop van volgend jaar klaar moeten zijn.

“Zoals vaker bij oude gebouwen is deze planning indicatief en sterk afhankelijk van de voorziene archeologische opgravingen en van bouwtechnische aspecten. Bv. in welke staat bevinden zich bepaalde onderliggende/achterliggende structuren? Komen er verborgen gebreken aan het licht?”, melden burgemeester Buyse en schepen Dierick.

Tomas Roggeman: “In dat geval kan de tentoonstelling over de 100-jarige herdenking van 1914 pas openen in de zomer of het najaar van 2016. De toestand wordt behoorlijk belachelijk. Na 2018 zal iedereen het gehad hebben met toeristische WOI-evenementen. Moeten we 228.777 euro uitgeven aan een thematentoonstelling die hoogstens anderhalf jaar kan duren? Laat ons dat geld en bijhorende subsidies dan liever investeren in een duurzame tentoonstelling.”

Pronostiek

Om deze toestand aan te kaarten en om het schepencollege aan te moedigen, lanceerde Jong N-VA Dendermonde een wedstrijd.

Voorzitter Tim Mertens: “De mensen mogen op onze facebookpagina raden wanneer de tentoonstelling zal openen. Zodra de voltooiing een feit is, krijgt de winnaar twee gratis toegangstickets voor de tentoonstelling. Wij zijn oprecht benieuwd in welk jaar de Dendermondenaar de tentoonstelling over honderd jaar oorlog zal kunnen bezoeken. Wordt het 2016? 2018? Of misschien wel 2040, voor de herdenking van WOII? Iedereen mag een pronostiekje wagen!”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie