24-jarige Dendermondenaar Cathal Clavie werkt voor Europese ruimtevaart

cathal clavie
cathal clavie
Cathal Clavie (uiterst rechts) hier in het gezelschap van zijn medestudenten en professor en astronaut Frank De Winne.

Dendermonde – Vijf jonge Belgen kregen in 2016 de kans om een opleiding te volgen bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency). Een van die Belgen is Cathal Clavie, een 24-jarige Dendermondenaar.

Sinds 1 december werkt hij voor de ESA in Darmstadt, Duitsland. Cathal onderzoekt er welke invloed het ruimteweer heeft op satellieten. “Het is een kans die ik moet grijpen maar ik mis Dendermonde.”

Wat houdt de opleiding in?
Cathal Clavie: “Het is een samenwerking van twee keer een jaar. Na het eerste jaar volgt een evaluatiemoment. Als alles goed gaat, mag ik nog een jaar langer aan de slag bij ESA en wie weet, bieden ze mij dan een baan aan. Ik werk bij het departement Spaceweather. Mijn taak is de invloed van het ruimteweer op satellieten te bestuderen. Ik onderzoek bijvoorbeeld hoe zonne-uitbarstingen satellietmechanismen doen falen.”

Welke weg heb je afgelegd om bij de ESA aan de slag te kunnen?

Cathal Clavie: “In het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde deed ik Wetenschappen-wiskunde. Daarna heb ik Industrieel Ingenieur Elektromechanica, Luchtvaarttechnologie en Space Studies gestudeerd. In juni 2016 studeerde ik af en twee maanden later heb ik alle ruimtevaartbedrijven van België en de ESA aangeschreven. Begin september heb ik een telefoontje gekregen van de ESA dat ik een van de vijf Belgen ben die mocht beginnen.”

Hoe ziet jou werkdag eruit?
Cathal Clavie: “Ik werk nog maar een maand bij ESA, op dit moment zit ik de hele dag aan mijn computer. Ik moet veel bijstuderen om alles te begrijpen. Ik verwacht wel dat ik alsmaar meer meetings zal bijwonen. Maar het doel van mijn opleiding is een paper schrijven over het onderzoek dat ik hier verricht. Het is een deel opleiding en een deel eigen onderzoek.”

Wat is jou droombaan?
Cathal Clavie: “Op dit moment doe ik onderzoek, lees ik papers en schrijf ik verslagen. Maar als ik mag kiezen, dan zou ik bouwen aan ruimtetoestellen. ESA heeft een vestiging in Nederland waar ze satellieten bouwen. Als ik echt een baan bij ESA mag kiezen, dan kies ik om daar te werken.”

Je woont een maand in Darmstadt, Duitsland. Wat mis je aan België?
Cathal Clavie: “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit in het buitenland wil wonen. Toen ik het nieuws kreeg, was het wel even slikken. Wat ik het meest mis zijn de scouts, daar was ik zes jaar lang leiding.” (AB)

Artikel: Alex Brisart.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond