Aimé Stroobants bekroond voor publicaties plaatselijke geschiedenis

Aimé Stroobants

Dendermonde – Aimé Stroobants, Dendermonds historicus, kreeg onlangs de tweejaarlijkse prijs ‘Frans De Potter – Jan Broeckaert’ overhandigd. Hij ontving de erkenning voor zijn vele publicaties en werk rond de plaatselijke geschiedenis van het Land Van Dendermonde.

De uitreiking gebeurde tijdens de jaarvergadering van het Oost-Vlaams Verbond van Kringen voor de Geschiedenis (OVVKG).

Het OVVKG is het overkoepelend orgaan van de negen plaatselijke geschiedkundige kringen in de provincie, met onder meer de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde. De organisatie wil de studie van de geschiedenis van de provincie promoten.

Bekroning wetenschappelijk werk

De ‘Frans De Potter – Jan Broeckaertprijs’ werd opgericht ter bevordering van de kennis van de plaatselijke, gewestelijke en provinciale geschiedenis van Oost-Vlaanderen.

De prijs streeft het bekronen na van het gezamenlijk oeuvre van een lokaal historicus, die het verleden van zijn dorp of streek op een wetenschappelijke en originele wijze heeft beschreven.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1983 met als twee laatste Daniël Lievois en Dirk Van de Perre. Eerder kregen ook al de Dendermondenaars Marcel Bovyn en Leo Pee deze prijs waaraan ook een geldbedrag van 500 euro is verbonden.

Over Aimé Stroobants

Aimé Stroobants is doctor in de Kunstgeschiedenis en de Oudheidkunde en was tot twee jaar terug conservator en archivaris van de stad Dendermonde. Een functie die hij vanaf 1978 beklede. In die functie bouwde hij zowel het Dendermondse stadsarchief als de stedelijke musea verder uit en organiseerde hij vele tientallen tentoonstellingen.

Daarnaast was hij ook nog de drijvende kracht achter een aantal historische verenigingen in de regio waaronder het secretariaatswerk van de Oudheidkundige Kring van het Land Van Dendermonde.

In die jaren schreef hij in totaal, naast zijn licentiaatsthesis en doctoraal werk, bijna 1.500 bijdragen, groot en klein, over de geschiedenis van het Dendermondse. Iedere keer geschreven met een heel groot oog voor het detail.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond