Ex-kankerpatiënten beklimmen Monte Perdido in Spanje

liesbet rogiers

liesbet rogiers

Liesbet Rogiers (26) uit Dendermonde en Magda Vandevoorde (60) uit Opwijk beleefden van 6 tot 16 september vorig jaar het avontuur van hun leven. Samen met 8 andere mensen met kankerervaring trokken ze op expeditie naar de Spaanse Pyreneeën, met één doel voor ogen, de top van de Monte Perdido (3.355 meter). Liesbet en Magda getuigen op vrijdag 31 maart om 20 uur in de Mariakring van Dendermonde over hun tocht

Magda, de oudste van de groep avonturiers, kreeg in februari 2014 eerst te maken met nierkanker en in oktober van datzelfde jaar met darmkanker; weer een operatie maar deze maal gevolgd door bestralingen en chemo veranderde haar hele leven.

Na de zware behandeling volgde ze een onco-revalidatieprogramma die een fysieke en mentale training omvat, daar ontmoette ze lotgenoten en ontstond haar voornemen om de uitdaging aan te gaan. “Ik wou in de eerste plaats aan mezelf bewijzen dat ik nog leef en dat ik nog iets kon bereiken”, vertelt ze.

Liesbet, de jongste van de expediteurs, kreeg op 21-jarige leeftijd de diagnose van de Ziekte van Hodgkin, dat is een vorm van kanker van het lymfesysteem.

Liesbets wereld stortte in. Binnen haar opleiding als kleuterleidster kon ze op weinig begrip rekenen en ook enkele zogenaamde vrienden lieten haar vallen, omdat weinig geloof werd gehecht aan de ziekte.

Ze kon immers de behandeling van de chemokuur en de bestralingen uiterlijk goed doorstaan, maar innerlijk werd ze een wrak, haar immuunsysteem werd aangetast en ze kreeg te maken met hoge vermoeidheid.

“Toen ik op één van de praatcafés voor mensen met kankerervaring te horen kreeg over de expeditie van Outward Bound was ik meteen gewonnen en ook mijn familie was heel enthousiast over het idee”, vertelt ze. “Mijn echtgenoot had wat meer overredingskracht nodig”, vertelt Magda. “Maar uiteindelijk gaf hij zelfs zijn fiat om als chauffeur mee te reizen.”

Intensieve voorbereiding

Aan de expeditie ging een heel intensieve voorbereiding vooraf. Niet alleen fysiek moesten de deelnemers zich voorbereiden, maar ook organisatorisch en sociaal.

“Net als elk mens moet je toch over een stevige conditie beschikken om de top te kunnen bereiken”, vertelt Magda. “Daarbij komt dat iedere deelnemer in een andere situatie zit en dat we toch ook proberen als groep ons einddoel te bereiken”.

Na enkele fysieke en medische tests kregen de deelnemers een individueel trainingsschema om zich conditioneel voor te bereiden.

“Daarnaast gingen we ook samen op weekend en gingen we meermaals samen op tocht”, gaat Liesbet verder. “Maar ook organisatorisch moesten we soms tot het uiterste gaan. De reis had immers een behoorlijk duur kostenplaatje, 1.900 euro per persoon. Dus we dienden op zoek te gaan naar sponsors die er mee voor zorgden dat we de reis konden maken. Hiervoor hebben we heel wat acties opgezet, zoals de verkoop van wafelboxen en steunlichtjes met een boodschap”.

Mooi, uitputtend, heftig, maar ook dankbaar

Magda bereikte de top van de Monte Perdido, samen met 3 anderen van de groep. Liesbet echter niet. Zij kreeg vooraf reeds te maken met een voetblessure, die haar tijdens de expeditie, maar zelfs nu nog, maanden later, nog parten speelt.

“Toch ben ik tot op ongeveer 2.750 meter geraakt en ben ik blij dat ik het avontuur heb kunnen beleven. Het was een hele onderneming en het heeft me absoluut deugd gedaan”.

“Het was mooi, uitputtend, maar soms ook heftig”, gaat Magda verder. “Mijn voorbereiding was intensief en het vroeg veel doorzettingsvermogen, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk de top heb kunnen bereiken”.

De dames zijn enorm dankbaar voor het avontuur en de uitdaging die ze konden aangaan.

“Doorheen de voorbereiding en de zoektocht naar sponsors, hebben we ontdekt hoeveel mensen er toch meeleven. Ook tijdens de tocht werden we door velen via de sociale media gevolgd, al was het moeilijk om nieuws te brengen, want op de berg was er geen bereik”.

Magda en Liesbet getuigen komende vrijdag 31 maart om 20 uur in de Mariakring van Dendermonde over hun tocht. “We willen getuigen over ons verhaal, maar ook over onze ziekte en de gevolgen er van”, besluiten ze hun verhaal.

‘Van Kanker naar Kracht’ – Monte Perdido op vrijdag 31 maart om 20 uur in zaal Mariakring in Dendermonde.

(Tekst: WR)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,