Search

Kroonprins Fiets (column)

pieter claeys fietsersbond

pieter claeys fietsersbond

Terwijl ik deze tekst schrijf, schijnt de zon hoog aan de hemel. De lente is begonnen en het is zon-dag, letterlijk en figuurlijk. Zowat een kwart van de Vlamingen zit op de fiets, ze genieten van de buitenlucht.
Het weekend is van ons!

Een ander kwart zit voor tv, ze supporteren voor hun held Tom. Als hij binnen enkele uren zijn vijfde kassei binnenhaalt, dan gaat Vlaanderen door het dak, ook Gregbergen!
De koers is van ons!

Het ideaal moment, dus, om deze fiets-column te schrijven, want morgenvroeg …, ik gok maar, zal het bewolkt zijn en er staat tussen de 200 en 400 kilometer file. De meeste auto’s vervoeren één inzittende: pakweg 1.000 kilo blik voor 80 kilo vlees; de verpakkingsindustrie zou lachen. Onze Koning Auto verbruikt massa’s energie en maakt ons vet en lui.
De file is van ons!

Er zijn nochtans een pak alternatieven voor onze autoverslaving. De eerste noemt fiets. Hij verbruikt massa’s vet en luiheid en maakt ons energiek. Hij bestaat uit 15 kilo blik (eventueel met batterij erbij) om diezelfde 80 kilo vlees te vervoeren. Hij wordt druk gebruikt in het weekend, maar in de week blijft hij op stal. Hij is voorlopig nog maar Kroonprins Fiets.

Gelukkig komt Dendermonde, net als veel andere steden, haar inwoners te hulp. Als je weg naar school, naar de bakker, de winkel en het station nu eens aantrekkelijker wordt voor de fiets dan voor de auto. Altijd de kortste weg. Je kan altijd een verkeersluwe route kiezen. En je tegenliggers rijden maximum 30 km/u. Als de fiets nu eens voorrang krijgt op het kruispunt of aan de lichten. Op de Potiaulaan en aan de rotonde van de Brusselsepoort, op de Oude Vest en op de fietssnelweg naar Oudegem en Schoonaarde. Misschien zou je dan eens vaker de fiets nemen voor korte verplaatsingen?

Laat ons dit circulatieplan voor Sint-Gillis maar een kans geven: 3 maanden proberen, en nadien links en rechts wat bijschaven. En vooral: onze gewoontes wat aanpassen. Je weet nooit dat we er misschien gelukkiger van worden. De weg is immers niet van de auto.

De weg is van ons!

Pieter Claeys
Voorzitter
Fietsersbond Dendermonde
dendermonde@fietsersbond.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van