Search

Ludieke actie voor een veilige Sint-Gillislaan

fietsen dendermonde

Fietsersbond Dendermonde plant vrijdagmorgen 19 mei een ludieke actie op de Sint-Gillislaan. De belangenorganisatie wil “met een stokbrood van 1 meter achteraan op de bagagedrager” meer plaats vragen voor de fietser.

“Op de Sint-Gillislaan en Heirbaan ligt, over een lengte van 750 meter, tussen de Koning Albertstraat en de Weggevoerdenstraat, geen fietspad langs deze drukke gewestweg”, zegt Pieter Claeys van Fietsersbond Dendermonde.

“Dat maakt het erg gevaarlijk voor de fietser. Het is dan ook de plaats in Dendermonde waar de meeste fietsers gewond raken: meer dan één slachtoffer per maand in 2016; eind 2015 zelfs een dodelijk ongeval.”

Maatregelen broodnodig

“Al jaren smeken we om maatregelen. We gingen daarvoor ook samen zitten met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid, met het stadsbestuur, de lokale handelaars en de lokale politie van Dendermonde”, aldus Claeys.

“Op ons verlanglijstje stonden bijvoorbeeld de invoering van een zone 30, fietssuggestiestroken, opstelstroken voor fietsers aan elk kruispunt, snelheidscamera’s, maatregelen om het doorgaand verkeer te verminderen enzovoort. Tot op heden heeft AWV, de bevoegde instantie wanneer het om een gewestweg gaat, daar niets van gerealiseerd.”

Wachten moe

Pieter Claeys: “Niet alleen wij, maar ook het Dendermonds stadsbestuur is het wachten moe. Het nieuwe circulatieplan dat eerstdaags wordt uitgetest moet het drukke verkeer in het centrum van Sint-Gillis letterlijk in goede banen leiden. En vooral ook het comfort en de veiligheid van de fietser beter garanderen.”

“Zo worden heel wat straten Zone 30 en wordt de Burgemeester Potiaulaan de eerste fietsstraat in Dendermonde. We juichen deze ontwikkelingen toe.”

Situatie is onhoudbaar

“Natuurlijk moet dit circulatieplan eerst worden uitgetest. Hier en daar zullen aanpassingen nodig zijn. Maar de bestaande situatie behouden is hoedanook geen optie meer”, aldus Pieter Claeys.

“Het stadsbestuur van Dendermonde heeft de boodschap begrepen. Wij vragen nu ook AWV en minister Weyts om in actie te komen. In naam van de honderden fietsers die elke dag weer hun weg zoeken door het centrum van Sint-Gillis.”

“Net zoals een stokbrood beschermt een fietssuggestiestrook de fietsers niet; maar ze kan de automobilisten wél stimuleren om de wettelijke afstand te bewaren van 1 meter zijdelingse ruimte tijdens het voorbijsteken. En ze geven de fietser het vertrouwen dat zij/hij de nodige ruimte om veilig te fietsen mag gebruiken.”

“Wij vragen ons intussen af hoeveel stokbroden ongeschonden op onze ontbijttafel zullen belanden.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van