Revival New Beat in de maak vanuit Dendermonde

0

philippe ceuppens

Dendermonde – Start ‘The second Wave of Belgian New Beat’ in Dendermonde? Het zou wel eens kunnen dankzij Philippe Q’Pnz Ceuppens. Vanuit zijn piepkleine muziekstudio in Sint-Gillis werkt deze Dendermondenaar met eigenzinnige covers van bekende nummers en een eigen muziek mee aan een revival van de new beat, of “new’er beat” zoals hij het zelf liever noemt.

“Ik leerde al heel vroeg trompet spelen en om de juiste toon te houden, kocht ik toen een kleine synthesizer”, vertelt Philippe Ceuppens. “Ik ben ook nog drummer geweest bij KreaBoem en dirigent van de muziekkapel van Chiro Knudde Hamme. Ook urban dance is één van mijn passies. Ik ben dansdocent bij Moevit – Hamme”.

Club Ckomilfoo

In Club Ckomilfoo in Dendermonde zette Philippe eind jaren tachtig zijn eerste stappen in het nachtleven en leerde hij verschillende muziekstijlen kennen waaronder new wave en new beat. “Het fantastische aan de beginjaren van Ckomilfoo was dat veel genres aan bod kwamen. Het was een geweldige tijd.”

Dendermonde heeft een stevige reputatie op het vlak van dansmuziek. “Mijn grote voorbeeld is Dendermondenaar Olivier Abbeloos die ik intussen al heb ontmoet”, zegt Philippe. Abbeloos is bekend van projecten als T99, Quadrophonia en Conga Squad en is actief als dj, producer en remixer.

Eigen studio

Hoewel de muziekmicrobe Philippe niet had losgelaten, was het pas tot een drietal jaar geleden dat hij zich intens met elektronische muziek ging bezig houden. “Ik heb toen thuis een eigen studio ingericht die van de vloer tot het plafond is volgepakt met apparatuur die ik in de loop van de jaren had aangekocht”, zegt Philippe.

“Gelukkig heb ik weinig slaap nodig zodat ik ’s avonds en ’s nachts tijd heb om aan nummers te werken. Aanvankelijk maakte ik covers van bekende nummers om de apparatuur te leren kennen en het resultaat postte ik dan op Facebook. Zo is dat verder gegroeid tot op het moment dat ik zelf ook nummers ben beginnen maken. Mijn muziek bevindt zich ergens tussen new wave en de originele new beat.”

Online belangstelling

De online belangstelling bleef onderhand toenemen. “Ik werd zelfs gecontacteerd door het platenlabel Fenixfire Records uit Antwerpen dat een compilatie-album met new beat songs wilde uitbrengen. Ik kreeg de kans om op het eerste album een nummer te releasen en intussen werd ook een tweede New beat compilatie album gereleased. Er zijn intussen ook plannen om een concert te organiseren en dat is mijn uiteindelijke doel. Ik wil graag mijn muziek live brengen”, vertelt Philippe Ceuppens.

Philippe werkt ook aan een eerste full-album. “Ik heb al een demo-cd uit, maar ben ook bezig met een volledig album dat ik in eigen beheer wil uitbrengen. Het is nog een beetje zoeken, maar dat album komt er midden volgend jaar aan. Ik hoop dat het zal aanslaan. Misschien wordt zo de oude sound wel de nieuwe sound.”

Meer informatie: www.qpnznewbeat.com