“Aanzienlijke omzetdaling gevolg van circulatieplan”

Dendermonde – Open Vld reageerde scherp op de bevraging van de inwoners van Sint-Gillis naar aanleiding van het circulatieplan. Volgens de partij worden handelaars onvoldoende bevraagd. Nochtans worden volgens een rondvraag van Open Vld zij net het hardst getroffen door het circulatieplan.

“De proefperiode van het circulatieplan, ingevoerd door de meerderheidspartijen CD&V, sp.a – en laat ons Groen er ook bijrekenen -, is afgerond. De resultaten van de enquête worden momenteel verzameld. We zijn democraten en wachten de resultaten van de bevraging af om het plan ten gronde te bespreken. Ook over de neutraliteit van de vragen zullen we het in december hebben. Echter, de impact op de omzet van de handelaars wordt niet bevraagd”, aldus Laurens Hofman.

“Enkel een algemene bevraging van de handelaars kon er nog net van af. Nochtans hadden we expliciet gevraagd om dit te bevragen. Blijkbaar wordt dat niet aangedurfd. We hebben nog even gedacht dat men zoals tijdens het WK voetbal Octopus Paul zou inzetten om hierover een oordeel te vellen. Uit onze eigen bevraging van de handelaars én publieke verklaringen van een deel van de handelaars blijkt in elk geval dat bepaalde segmenten van handelaars te kampen hebben met een aanzienlijke omzetdaling ten gevolge van het ingevoerde circulatieplan.”

“Kwatongen zouden kunnen beweren dat jullie er een satanisch genoegen in scheppen om de handelaars te treffen.”

“Onze fractie maakte bij de bespreking van het meerjarenplan een vergelijking tussen de Kerstboom op de Grote Markt en het meerjarenplan. U herinnert het zich nog wel: niet echt rechtlijnig maar eerder schots en scheef, hier en daar een lichtpunt maar vooral een gebrek aan ballen. We moeten dat beeld deels bijstellen. Op één punt is deze bestuursploeg wél rechtlijnig. Net zoals in het meerjarenplan worden in de bevraging aangaande het circulatieplan de handelaars, de ondernemers en de lokale middenstand en economie in het algemeen geminacht. Kwatongen zouden kunnen beweren dat jullie er een satanisch genoegen in scheppen om de handelaars te treffen. In elk geval, Open Vld vindt dit wél belangrijk. Daarom hebben we alle handelaars in het centrum van Sint-Gillis bezocht om de impact van het plan op hun omzet na te gaan.”

“Onze bevindingen – die intussen ook publiek werden bevestigd door een deel van de handelaars – zijn minstens alarmerend te noemen. De analyse is duidelijk: handelaars die het moeten hebben van passage zoals bakkers, beenhouwers, groentenwinkels en dergelijke meer zien zwarte sneeuw. Op de Sint-Gillislaan is het veel drukker geworden met te weinig parking tot gevolg, handelszaken in andere straten zoals de Burgemeester Potiaulaan zien veel minder passage. In beide gevallen minder klanten tot gevolg. Handelaars in dit segment op de Sint-Gillislaan noteerden tijdens de maanden juli, augustus en september in vergelijking met vorig jaar een omzetdaling van 25%, voor de Burgemeester Potiaulaan zelfs 35%. Dendermonde verloor in haar totaliteit reeds 25% aan aantrekkingskracht op gebied van winkelen. Deze bestuursploeg doet er blijkbaar graag nog een schep bovenop.”

“Verschillende handelaars slaken een noodkreet: als dit aanblijft zijn zij verplicht hun zaak te verhuizen of in het slechtste geval te sluiten. En dan moet het ergste nog komen. Het was goed weer tijdens de proefperiode. Nu het slechter weer begint te worden wordt nog meer met de wagen gereden met sterkere omzetdaling tot gevolg.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement