Vleermuizen welkom in het Kasteel van Wieze

0

Kasteel van Wieze

De gemeente Lebbeke, Regionaal Landschap Schelde-Durme en de eigenaar van het Kasteel van Wieze maakten van de ijskelder van het kasteel een ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen.

“Vleermuizen zijn echte insectenverdelgers die per nacht enkele honderden tot duizenden insecten verorberen. Omdat er in de winter bij ons zeer weinig insecten te vinden zijn, houden ze een winterslaap. Bijvoorbeeld in de ijskelder van het kasteel van Wieze”, aldus schepen van leefmilieu Français Willems.


IJskelder kreeg opknapbeurt

De ingang van de oude ijskelder was door de jaren heen beschadigd en zelfs gedeeltelijk ingestort. De oorspronkelijke deuren waren verdwenen en in de kuip van de kelder lagen aarde en afval.

“De kuip werd leeggemaakt en de ingang volledig gerenoveerd. Het gewelf van de ijskeldergang kreeg ineens ook een vochtwerende beschermlaag”, aldus François Willems.

“Daarna was het tijd voor de vleermuisvriendelijke puntjes op de ‘i’. Om de rust van de vleermuizen in de ijskelder te verzekeren, werden er drie eiken deuren met invliegopeningen gemaakt en geplaatst.”

“Als bekroning kreeg de ijskelder het schildje ‘vleermuisvriendelijk object’ toegekend.”

“Deze werken werden mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de Provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Lebbeke en de private eigenaar. De meeste werken werden uitgevoerd door de groendienst en technische dienst. De ijskelder bevindt zich op privé-eigendom en is dus niet toegankelijk voor het publiek.”