Zoek

Stad sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Statiegeldalliantie

De stad Dendermonde maakt voortaan deel uit van de Statiegeldalliantie. Het voorstel kwam van gemeenteraadslid Nele Cleemput (CD&V) en werd op de vorige gemeenteraad door milieuschepen Français De Bleser (CD&V) bevestigd.

De Statiegeldalliantie moedigt de Vlaamse regering ertoe aan om voor blikjes en PET-flessen statiegeld in te voeren. De alliantie telt een honderdtal organisaties die met de invoering van statiegeld het milieu willen sparen.

Statiegeld moet zwerfvuil terugdringen

“Het zwerfvuil dat langs de straten slingert, ergert 9 op de 10 Dendermondenaren. Het opruimen ervan kost handenvol geld. Het zwerfvuil verontreinigt het milieu. Het bedreigt het leven van de dieren en komt binnen in onze voedselketen”, aldus Nele Cleemput.

“Een van de meest efficiënte technieken in de strijd tegen zwerfvuil, is statiegeld op blikjes en PET-flessen. Het principe is eenvoudig. Men betaalt enkele eurocenten extra wanneer men een blikje of een PET-fles koopt. Die krijgt men ook gewoon terug wanneer men het blikje of de PET-fles in de winkel inlevert. Dat simpele systeem zorgt ervoor dat bijna niemand nog blikjes en PET-flessen op straat, in de berm of in de natuur achterlaat.”

De Vlaamse regering neemt dit jaar nog een beslissing over het al dan niet invoeren van statiegeld. De Statiegeldalliantie moedigt hen alvast sterk aan om een positieve beslissing te nemen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van