Search

Slagwerk centraal tijdens Vibes ‘n’ Beats

‘Vibes ‘n’ Beats’ luidt de lente in voor de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde. Het traditionele ‘Musical Notes’-concert dat plaatsvindt op zaterdag 17 maart in cultuurcentrum Belgica krijgt dit jaar voor de gelegenheid een andere titel. Dit heeft alles te maken met het bijzondere repertoire. De muziekkapel zet dit jaar haar slagwerksectie in de kijker.

Alweer uniek project voor KMBD

Dat de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde en haar dirigent Patrick Heirbaut er van houden om met ongeziene concepten uit te pakken is al langer geweten. “We kopiëren niet graag van anderen, maar creëren het allerliefste zelf ongedane en ongeziene dingen”, vertelt voorzitter Wouter Rogiers. “Dit jaar is het niet anders, samen met ‘kinderen-aan-huis’ John en Ives Van Cleemputte, vader en zoon en slagwerkers in hart en nieren, brengt KMBD u een verrassende mix van uiteenlopende klanken en ritmes. We willen hier opnieuw uniek in zijn.”

Slagwerksectie centraal

Kapitein-Kapelmeester Patrick Heirbaut zet dit jaar ‘de mannen van het slagwerk’ centraal in zijn samengesteld concertprogramma. “We zorgen voor een zekere muzikale spanning tussen onze slagwerksectie en de rest van het orkest. We kunnen hiervoor rekenen op twee fantastische gastsolisten, maar ook onze eigen 4-koppige slagwerksectie die zelf ook voor het nodige ritmische vernuft zal zorgen. Het is voor ons weer een uniek experiment, maar dat is ons handelsmerk. Sinds we in 2001 gestart zijn met ons jaarlijks concert ‘Musical Notes’ in cultuurcentrum Belgica, zorgen we jaar na jaar voor ongezien muzikale taferelen. Zo werkten we reeds samen met de gerenommeerde violiste Marina Genetello, dansvereniging Gymmax Dance, Theatergroep Cazzo, stadsbeiaardier Marc Van Boven en de Jeggpap Jazzband.

Niet alleen drums en trommels

Dat slagwerk niet alleen drums en trommels zijn, hoeft geen geheim en de muziekkapel wil dan ook haar uitgebreid gamma van instrumenten en kennis door haar muzikanten tentoonstellen. “De titel van ons concert is dan ook allesomvattend”, legt voorzitter Wouter Rogiers uit. “Vibes staat voor de trillende klanken van het slagwerk, maar eveneens voor de klinkende melodieën van de vibrafoon en xylofoon. Daarnaast kan een sprekende en spektakelrijke drumsolo en ook de Afrikaanse slagwerkbeats niet ontbreken”.

Niet alleen slagwerk wat de klok ‘slaagt’

Musical Notes staat weer garant voor een kwalitatief en gevarieerd muzikaal programma. “Het is niet omdat we de kaart van het slagwerk trekken dat de luisteraars in elk stuk een stevige drumsolo moeten verwachten”, legt Kapitein Kapelmeester Patrick Heirbaut uit. “We brengen een uitgebreid en gevarieerd programma met enkele concertwerken. Daarnaast zullen we er af en toe eens ‘uitspringen’, dat is ook ons handelsmerk, want we brengen niet graag wat anderen ook al gebracht hebben”, legt hij uit. “We brengen een gevarieerd en muzikaal luisterspel dat zal afgewisseld worden door ritmische vertellingen door presentator-acteur Herman Verberckmoes”.


Wie wil genieten van ‘Vibes ‘n’ Beats’, kan op 17 maart om 20 uur terecht in cultuurcentrum Belgica. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Reservaties op 0472/59.50.35.

(Tekst: KMBD/WR)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van