Jouw advertentie op deze website? Neem contact op.

Search

Memoires van volksfiguur August ‘Gustje’ Mestag gepubliceerd

August Mestags memoires zijn in boekvorm verkrijgbaar.

‘De Memoires van Gustje Mestag’, het nieuwe boek van auteur Jean-Pierre De Donder, belicht het volkse verleden van Dendermonde op basis van een reeks persoonlijke verhalen.

“August Mestag, Nonkel Gust, Gustje was een gekend en alom gerespecteerd figuur in Dendermonde over wie lang na zijn overlijden in 1959 met veel sympathie werd gesproken”, aldus Jean-Pierre De Donder.

“Gustje Mestag was een begrip in Dendermonde als cafébaas, muzikant, zanger, dirigent van zijn eigen harmonie, vriend van iedereen en de man die zich belangeloos inzette voor de minstbedeelden in de maatschappij, de Dendermondse wezen in de eerste plaats.”

Memoires

“Op een blauwe maandag besloot Gustje zijn memoires te schrijven. Daarin vertelde hij vele persoonlijke verhalen. Doch deze persoonlijke verhalen hadden steeds een link met de plaatselijke geschiedenis”, schrijft Jean-Pierre De Donder.

“Hoe de notabelen van voor 1914 het af en toe aandurfden om de stad op stelten te zetten door hun ‘uitspattingen’ in de lokale cafés.

“Hoe Gustje zijn schooltijd op het college doorkwam, waar geen Vlomsch mocht geklapt worden. Hoe hij Wereldoorlog Eén beleefde, de oprichting van zijn liefdadigheidsmaatschappij De Ton, hoe hij de algemene hysterie rond de plaatselijke voetbalploeg KAV Dendermonde aanwakkerde met zijn muziek, de rivaliteit met de Veerstraat van Berremiëster Stantje, de mannen van de Donckstraat, enzovoort.”

Volksleven

De memoires van August Mestag bevatten een schat aan informatie over het volksleven in Dendermonde.

“August Mestag stond mede aan de wieg van het operettegezelschap ‘Kentering’ dat ieder jaar jarenlang ontelbare Dendermondenaars en mensen uit de omgeving in vervoering bracht door hun uitvoering van operettes”, weet Jean-Pierre De Donder.

Jean-Pierre De Donder kreeg van de kleindochter van Gustje Mestag de toelating om de memoires van haar grootvader te bewerken en te publiceren. De persoonlijke verhalen werden aangevuld en verduidelijkt met artikels uit de plaatselijke pers en herinneringen van mensen die Gustje van nabij gekend hebben.

Het boek telt 180 bladzijden en werd geïllustreerd met vele en nog nooit eerder gepubliceerde foto’s uit het familiearchief van de familie Mestag.

Jean-Pierre De Donder dankt “naast Mevrouw Mestag ook wijlen Karel Hermans alsook Jempi Verhofstadt, de Don Quichote die een eenzame strijd voert om Dendermonde onder de aandacht te houden”.

Het boek is exclusief te verkrijgen via De Standaard Boekhandel op de Oude Vest aan 12,95 euro.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van