Zoek

Open Vld focust op middenstand, sociaal wonen en veiligheid

Dirk De Vries, voorzitter Open Vld Dendermonde

Dirk De Vries, voorzitter Open Vld Dendermonde

De lokale politieke partijen maken zich stilaan klaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook Dirk De Vries, voorzitter van Open Vld. We ontmoeten hem in het kader van onze interviewreeks met de voorzitters van de lokale partijafdelingen. We spraken eerder al met Jan Pauwels (CD&V), Tom Bogman (sp.a) en Giel Van Medegael (N-VA).

Dirk De Vries was al in zijn studententijd lid van Open Vld. Hij zetelde toen namens de jongerenafdeling onder meer in de stedelijke jeugdraad. Na een korte onderbreking wegens verblijf in het buitenland keerde hij terug naar Dendermonde en de lokale politiek. In april 2013 werd hij tot voorzitter verkozen en in november 2016 werd zijn mandaat unaniem door de afdeling bevestigd.

“We hebben bij de vorige verkiezingen een wissel van de wacht gehad binnen de partij”, vertelt Dirk De Vries. Hij wijst daarbij op de jongere generatie die in 2012 werd verkozen en in de gemeenteraad zetelt.

Dichtbij de mensen

Open Vld startte nog voor de zomer van vorig jaar met het huis aan huis bevragen van bewoners in verschillende deelgemeenten. “We doen dit omdat we dichtbij de mensen willen staan. We willen weten wat leeft in Dendermonde. We hebben er bewust voor gekozen om dit ruim voor de verkiezingen te doen”, vertelt Dirk De Vries. De partij was er ook vroeg bij – in februari 2017 – om zijn lijsttrekker Laurens Hofman voor te stellen en in september werd bekend dat Marleen Alens als nieuwkomer werd binnengehaald.

“We maken eind mei, begin juni onze volledige verkiezingslijst officieel bekend”, vertelt Dirk De Vries. “Wat ons programma betreft leggen we de focus op vier zaken waarvan we vinden dat ze voor Dendermonde belangrijk zijn: middenstand, sociaal woonbeleid, veiligheid en de deelgemeenten.”

Optimale investeringsmix binnenstad en deelgemeenten

“In de binnenstad is onder meer parkeren problematisch. We willen het gratis parkeren verlengen tot een half uur omdat een kwartier te weinig is. We merken ook dat de binnenstad langzaam verder verloederd. Kijk naar de manier waarop de heraanleg van de Oude Vest gebeurde. Het geeft een slordige indruk. De huidige aanpak is te weinig en te laat”, zegt De Vries. “We moeten het centrum herwaarderen en daarbij moeten we durven kijken naar de manier waarop men dat bijvoorbeeld in Mechelen en Kortrijk doet.”

Op het vlak van sociale woningbouw vindt Open Vld dat het stadsbestuur al voldoende inspanningen leverde. “Dendermonde doet al meer dan wordt verwacht en het aanbod sociale woningen ligt boven het Vlaams gemiddelde”, zegt Dirk De Vries. “We willen dat de focus komt te liggen op de renovatie van de sociale woningen die er al zijn én op jonge gezinnen. Het zijn jonge gezinnen die het vaak moeilijk hebben om een eerste woning te financieren. Bovendien zorgen zij voor inkomsten voor de stad.”

Inzetten op veiligheid

Open Vld kaartte volgens Dirk De Vries de voorbije jaren in de gemeenteraad al verschillende keren de onveiligheid in sommige buurten aan. “Men wil dat niet graag horen”, aldus Dirk De Vries. “Het plaatsen van extra camera’s had al vroeger kunnen gebeuren. Dat zorgt ergens wel voor een stukje frustratie bij onze gemeenteraadsleden, maar we blijven ons constructief opstellen. Goede ideeën krijgen onze volledige steun.”

Dirk De Vries verwacht voor zijn partij alvast veel van de komende verkiezingen. “We zijn ambitieus en willen graag in aantal zetels stijgen. We voelen heel sterk aan dat het mogelijk is”, zegt hij.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van