Zoeken

Ilse Annemans nieuwe voorzitter voor Vlaams Belang Dendermonde

Update 19 september 2018: Ilse Annemans nam ontslag als voorzitter van Vlaams Belang Dendermonde.

Ilse Annemans werd vorige maand voorzitter van Vlaams Belang Dendermonde. Ze komt als laatste aan bod in onze reeks gesprekken met de voorzitters van de lokale politieke afdelingen die in de gemeenteraad zetelen.

Haar familienaam doet misschien een belletje rinkelen, maar ze is geen directe familie van Gerolf Annemans die voor het Vlaams Belang zetelt in het Europees Parlement. “Hij zou zijn roots – net als ikzelf – in Baasrode hebben, dus misschien zijn we toch verre familie”, aldus Ilse Annemans.

“Ik volg de politiek al jaren van de zijlijn, maar vorig jaar begon het toch te kriebelen en ben ik mij actief gaan inzetten voor Vlaams Belang. Ik nam deel aan acties en betogingen en leerde op die manier lijsttrekker Barbara Pas kennen. Ik wil als moeder mee kunnen beslissen over de toekomst. Het is trouwens absoluut niet waar dat Vlaams Belang de vrouw aan de haard wil. In Dendermonde hebben we een vrouwelijke lijsttrekker én voorzitter. Dat doet niemand ons na.”

Annemans staat niet alleen achter de standpunten van de partij, maar houdt ook van de directe aanpak.

“Ik ben zelf ook vaak zwart-wit”, lacht ze. “Andere partijen hebben me nooit echt aangesproken. De sfeer binnen onze afdeling en het bestuur is zeer goed. We zijn het vaak met elkaar eens, wat niet betekent dat er geen discussie mogelijk is. Zo wordt elke samenkomst ook afgesloten met een rondvraag en wie wil kan dan nog bepaalde zaken kwijt.”

Criminaliteit aanpakken

Over de ambitie van de partij tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen is Ilse Annemans duidelijk.

“We zouden graag mee besturen, maar wellicht zal ons opnieuw een oppositierol opgedrongen worden. Er is nog altijd een cordon tegen Vlaams Belang waardoor het niet makkelijk wordt, maar we hebben voldoende gemotiveerde kandidaten en ook inhoudelijk hebben we een sterk programma. We zijn onder meer voor een strengere aanpak van de criminaliteit in Dendermonde. Uit onze enquête van eerder dit jaar blijkt dat meer dan de helft van de Dendermondenaars zich niet veilig voelt in de stad. Ik hoorde al mensen vertellen dat ze zich ’s avonds ook op de Oude Vest niet meer veilig voelen. Daarnaast zijn we tegen de verdere islamisering. Niks doen, is geen optie meer. We willen een immigratiestop.”

Sociale woningen

“We willen ook dat armoede wordt aangepakt. Er moeten meer sociale woningen komen voor onze eigen mensen”, zegt Ilse Annemans. “Ook het sluikstorten moet beter aangepakt worden. Er is een sociale correctie nodig omdat niet iedereen de huisvuilzakken van de stad en de toegang tot het containerpark kan betalen. We zijn ook vragende partij voor een multifunctionele zaal waar bijvoorbeeld jongeren elkaar kunnen ontmoeten en fuiven kunnen organiseren.”

Wat het huidige stadsbestuur betreft ondervindt Ilse Annemans een slechte communicatie.

“We hebben als oppositie in de gemeenteraad een controlerende functie, maar krijgen te weinig of te laat informatie om dit behoorlijk te kunnen doen. We ervaren ook een voortdurende spanning tussen eigenbelang en het algemeen belang binnen het bestuur. Het besturen van een stad als Dendermonde zou een full-time job moeten zijn en dat is niet het geval.” Het stopzetten van de dienstverlening in de deelgemeente vindt Ilse eveneens moeilijk aanvaardbaar. Ze verwijst onder meer naar het sluiten van de lokale bibliotheken.

“Ik heb geen glazen bol, maar ik krijg heel wat positieve reacties op de aanpak van het Vlaams Belang. Ook de positieve peilingen zijn motiverend”, besluit Ilse Annemans.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van