UNIZO wil winkelcentrum identiteit teruggeven

Unizo Dendermonde stelde vandaag – net voor de gemeenteraad zou aanvangen – haar memorandum naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen voor.

De organisatie pleit onder meer voor een creëren van “een bruisende handelskern – ook in de deelgemeenten”. Men vraagt om nieuwe baanwinkels op de Mechelsesteenweg ernstig onder de loep te nemen. Tot slot wil men ook “een oplossing in het dossier van de doortrekking van de N41”.

“De zelfstandige ondernemer wil gehoord worden en inspraak hebben. Daarnaast pleit de ondernemer voor een aantrekkelijke, bruisende handelskern met een mix van handel, horeca, vrije beroepers, kleine maakbedrijven, kmo’s, maar evengoed cultuur en zorg. En dat alles in een duurzaam en dynamisch klimaat”, aldus Peter Meyers, voorzitter UNIZO Dendermonde.

“Pak leegstand aan”

“Baken de kern af, stimuleer ondernemen binnen die kern, pak de leegstand aan en zorg voor een opwaardering van de openbare ruimte”, zegt Peter Meyers als het gaat om het revitaliseren van de binnenstad.

“UNIZO is vragende partij voor een citymarketingbeleid. Het centrum van Dendermonde heeft op dit ogenblik geen identiteit meer. We vragen om waakzaam te zijn bij aanvragen voor nieuwe baanwinkels op o.a. de Mechelsesteenweg. Perifere detailhandel kan enkel voor zaken die complementair zijn aan de detailhandel in de kernen.”

“Lok meer nieuwe bedrijven naar de industrieterreinen van de intercommunale, door de voorwaarden en regels te versoepelen.”

Openbaar vervoer

“Geef klanten de kans om ook met het openbaar vervoer tot in het centrum van Dendermonde te geraken”, aldus Peter Meyers. “Een vlotte bereikbaarheid van de binnenstad met bus en fiets is van groot belang voor de leefbaarheid. De ondernemers merken op dat het openbaar vervoer bezoekers niet tot in het centrum brengt.”

“Besteed voldoende aandacht aan de veiligheid van zwakke weggebruikers en maak de klanten met de auto duidelijk waar ze kort of lang kunnen parkeren.”

Doortrekking N41

“UNIZO Dendermonde pleit voor een gedragen oplossing in het dossier van de doortrekking van de N41 samen met de omliggende gemeenten. De doortrekking is van uitermate groot belang voor de economische ontwikkeling van de regio. Ook de huidige verkeerscongestie in Sint-Gillis-bij-Dendermonde zou hierdoor in positieve zin evolueren”, meldt Peter Meyers.

UNIZO wil centrummanager

“Maak gebruik van de bereidheid van velen om zich lokaal in te zetten en geef echte inspraak aan ondernemers. We zijn tevreden met de oprichting van de adviesraad lokale economie. De frequente aanwezigheid van ambtenaar en schepen is zeker positief, maar de ondernemers hebben het gevoel te weinig impact te hebben”, vertelt Peter Meyers. “In de toekomst willen de ondernemers meer feedback op de voorstellen of adviezen vanuit de raad.”

“UNIZO vraagt de aanstelling van een centrummanager. Hiernaast hebben ondernemers nood aan een uniek aanspreekpunt binnen de stad in de vorm van een fulltime ambtenaar lokale economie.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement