Zoek

“Leefbare stad, ook voor ondernemers”

Cedric Labeau (Groen) en Lien Van den Broeck (sp.a), kandidaat-gemeenteraadsleden voor het kartel sp.a-Groen, hebben naar aanleiding van de verkiezingen voorstellen uitgewerkt om “Dendermonde nog toegankelijker te maken voor ondernemers”.

“Cedric Labeau werkte voor UNIZO nationaal en als ambtenaar lokale economie voor Sint-Niklaas. Hij heeft dus een ruime ervaring op vlak van ondernemersbeleid. Lien Van den Broeck richtte anderhalf jaar geleden haar eigen zaak op. Wat haar opviel was vooral het gebrek aan informatie en begeleiding vanuit de stad op”, laat het kartel sp.a-Groen weten.

Gezellige stad om te wonen, winkelen, werken én ondernemen

“Een stad met een bloeiende economie, dat is een voordeel voor zowel de ondernemers als de inwoners. Dat geeft een gezellige stad om in te wonen, winkelen, werken én ondernemen. En dat is waar we met sp.a-Groen Dendermonde naartoe willen”, aldus Cedric en Lien.

“Het uittekenen van een bredere visie op onze handelskernen en lokaal ondernemerschap in Dendermonde, waarin ook een mobiliteits-, parkeerbeleid en de creaties van groene ruimtes mee worden opgenomen, is een eerste stap om ondernemers te inspireren en warm te maken om zich in onze stad te vestigen.”

Cedric Labeau en Lien Van den Broeck bekeken een aantal mogelijkheden. Cedric: “Door een centrummanager aan te stellen, kan er een brug worden gevormd tussen het stadsbestuur enerzijds en de lokale ondernemers en handelaarsverenigingen anderzijds.”

Onthaalmoment en starterslabo

“Een tweede voorstel is om een onthaalmoment voor ondernemers te organiseren. Tijdens dit onthaalmoment kunnen de ondernemers netwerken, en kunnen ze kennis maken met de verschillende stadsdiensten en verenigingen voor ondernemers”, zegt Lien Van den Broeck.

“Een co-workingspace kan ondernemers inspireren: ondernemers komen er niet alleen samen om te werken, maar ook om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen… Zo kunnen er misschien zelfs co-creaties ontstaan. Hetzelfde geldt voor een starterslabo: een intensief traject waarbij toekomstige ondernemers begeleidt worden in de opstart van hun zaak. Dat gaat van het opmaken van een businessplan tot het zoeken van een geschikte locatie. Zo kunnen we tonen wat Dendermonde te bieden heeft aan ondernemers.”

Geen bijkomende baanwinkels

Voor Cedric vindt het inzetten op de winkelkernen belangrijk. “We moeten durven om volop in te zetten op onze winkelkernen en een complementair aanbod te creëren met de bestaande baanwinkels. Een voorstel is om geen bijkomende baanwinkels meer toe te laten aan de rand van de stad. Op die manier trekken we meer bezoekers aan voor onze centra”, Cedric Labeau.

Ook leegstand moet worden aangepakt. Lien Van den Broeck: “Langdurig leegstaande winkelruimtes zorgen voor een verwaarloosde indruk. Waarom die ruimtes niet ter beschikking stellen van pop-ups? Op die manier gaan we leegstand tegen en geven we ondernemers een duwtje in de rug. Ook kan Dendermonde inzetten op allerhande premies en subsidies om de winkelkern aantrekkelijk te maken. Ook dat zal de leegstand tegengaan. Dan pas wordt een kerncentrum een aangename plek om te wonen, winkelen, rond te slenteren,…”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van