Zoek

Sandra Van Heffen breekt een lans voor ouders en hun rol binnen het onderwijs


Sandra Van Heffen met haar zoon Leif.

Met een goedgevulde rugzak onderwijservaring vatte Sandra Van Heffen uit Oudegem het plan op om haar kennis en ervaring te delen met andere ouders. Ouders hebben vaak behoefte aan specifieke onderwijsinformatie of willen werken aan de communicatie met de school. Op 20 november 2017 richtte ze daarom samen met andere vrijwilligers de vzw ‘Project I3 – Ouderloket Onderwijs’ op. I3 staat voor Impact via Informeren en Inspireren. De vereniging lanceerde op 31 augustus 2018 haar website.

Sandra Van Heffen is van opleiding logopedist en zorgcoördinator. Ze werkt reeds 23 jaar binnen het buitengewoon en gewoon onderwijs. Ze begeleidde in verschillende functies ouders en kinderen met specifieke onderwijsnoden. Sinds kort werkt ze ook deeltijds binnen een project dat de Dendermondse basisscholen sterker wil maken op het vlak van (kans)armoede op school. Sandra is tevens mama van drie zonen met bijzondere onderwijsnoden. Ze pleit voor een gelijkwaardig partnerschap van ouders in het onderwijs.

“Google van het onderwijs”

“Men noemt mij wel eens de Google van het onderwijs”, lacht Sandra. “Er is veel informatie beschikbaar, maar die is ongelofelijk verspreid en niet altijd even duidelijk. Het is onze bedoeling om de informatie die beschikbaar is op één plaats samen te brengen. Als ouders degelijke beslissingen willen nemen in functie van de toekomst van hun kinderen, dan is informatie goud waard. We willen met onze initiatieven ouders sterker maken. Scholen en CLB’s zouden bijvoorbeeld meer mensentaal kunnen leren spreken. Hopelijk zijn we op dat vlak binnen tien jaar overbodig.”

Naast een eigen website plant de vereniging ook workshops en zullen ouders de ervaringsdeskundigen van I3 kunnen consulteren. Maar ook scholen die willen sleutelen aan hun oudercommunicatie zijn van harte welkom.

Het project is op dit moment een vrijwilligersinitiatief. “Dankzij een gift van 1.200 euro van Kiwanis Dendermonde konden we onze website bekostigen. We hopen met bijkomende middelen onze vereniging en de website verder te kunnen uitbouwen en ouders en hun kinderen in het onderwijs te kunnen helpen”, aldus Sandra.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van