Zoek

Jurgen Baert behoort tot ’s werelds beste chocolatiers

Jurgen Baert tijdens zijn deelname aan de World Chocolate Masters vorige maand in Parijs.

Baasrode – Jurgen Baert uit Baasrode eindigde vorige maand bij de tien finalisten van de World Chocolate Masters, een competitie van chocoladegigant Barry Callebaut waarbij de beste chocolatiers van over heel de wereld het tegen elkaar opnemen. Het evenement duurde liefst drie dagen en na een preselectie op dag twee slaagde Jurgen Baert erin om zich bij de tien beste chocolatiers van de wereld te plaatsen. Hij werd uiteindelijk negende in de eindrangschikking.

De World Chocolate Masters zijn een driejaarlijkse prestigieuze wedstrijd waar topchocolatiers van over heel de wereld zich met elkaar meten.“In de deelnemende landen vindt eerst een lokale preselectie en finale plaats”, legt Jurgen Baert uit. “Je moet trouwens al wat hebben bewezen om te kunnen deelnemen aan deze nationale voorronden. Dankzij mijn overwinning in België kon ik dus naar de internationale finale in Parijs.”

Sterk team

“Ik kende de wedstrijd al langer en ging al verschillende keren als gewone bezoeker naar de finale in Parijs kijken”, vertelt Jurgen Baert. “Op een bepaald moment wilde ik toch ook graag mijn kans wagen en ben ik gestart met de voorbereidingen. Het was allesbehalve evident om een dergelijk groot project financieel rond te krijgen. Ik heb zelfs een aantal activiteiten – zoals een spaghettislag – georganiseerd om het budget te kunnen rond krijgen. Je merkt trouwens ook dat hoe meer middelen je hebt om je ideeën tot in perfectie te kunnen uitwerken, hoe groter je kansen zijn om te winnen. Ik ben dan ook zeer tevreden de top tien behaald te hebben.” Om zijn doel te bereiken, omringde Jurgen zich met een sterk team. “Ik kon voor mijn patisserie rekenen op coaching van Kris Van Rysselberge en Bram Buytaert uit Sint-Gillis heeft me enorm geholpen met de presentatie van mijn creaties. Ik ben hen daarvoor zeer dankbaar”, aldus Jurgen Baert.

Warme bakker

Jurgen Baert werkte 11 jaar lang in de bakkerij en geeft nu les aan het PIVA in Antwerpen. “Er wordt wel eens gezegd dat de warme bakker stilaan verdwijnt, maar het hoeft niet noodzakelijk zo te gaan. Met de juiste machines en technologie is het al lang niet meer zo’n zware arbeid als vroeger. Als je je als warme bakker bovendien kan onderscheiden van bijvoorbeeld supermarkten, dan is er zeker een toekomst voor het beroep.” Op de school waar Jurgen les geeft, volgen zo’n 350 leerlingen een opleiding bakkerij. Zij kunnen zich in het zevende jaar dan eventueel specialiseren als chocolatier.

Naast lesgeven verzorgt Jurgen Baert ook in binnen- en buitenland demo’s, cursussen en workshops. “Dat kan gaan van collega-chocolatiers die zich verder willen specialiseren, tot hobby-koks die meer willen weten over chocolade en chocoladebereidingen”, zegt hij. “Het voordeel is dat ik workshops tot maximum zes personen ook thuis in mijn eigen atelier kan organiseren.”

Chocolatier Jurgen Baert behoort nu tot de wereldtop. Hij is één van de vijf Belgian Chocolate Masters die ons land telt én finalist van de World Chocolate Masters.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van