Zoek

Unieke expo over de eerste gitaarrockband in de regio

Les Etoiles Bleues

Baasrode – Heemkring Baceroth stelt op zondag 12 mei unieke materiaal tentoon van de Baasroodse gitaarrockgroep Les Etoiles Bleues. De band werd opgericht in 1962 en speelde op zijn hoogtepunt zelfs in het Sportpaleis.

In 1962 hadden twee amper 16 jaar oude Baasroodse schoolvrienden, Emiel Van Damme en Fons Vermorgen, het snode idee opgevat om in navolging van onder meer The Shadows met Cliff Richard en andere Amerikaanse en Britse voorbeelden ook met zo’n gitarenrockgroep te beginnen.

Het was de periode toen de Beatles en de Rolling Stones hun eerste ook schuchtere stappen in de muziekwereld zetten. Fons Vermorgen en Emiel Van Damme haalden er vlug nog enkele Baasroodse vrienden bij met Cesar Van Keer, Gilbert Van den Bulcke op de gitaar en de toen nog maar 14 jaar oude Jos Verhulst als drummer.

Simpele jongens zonder pakken geld die amper wisten hoe men gitaar moest spelen. Daar kwam dan later als basgitarist Sylvain, alias Petten, Currinckx bij. Een Baasroodse ket uit de Broekkant.

Heel Vlaanderen maakte kennis met Les Etoiles Bleues

Na veel hard zwoegen op die gitaren en drums en proberen lukte het toch. En vanaf 1963 maakte eerst Baasrode en nadien Dendermonde en uiteindelijk gans Vlaanderen kennis met de groep. Zo speelden zij in het Antwerpse Sportpaleis op de finale van de Gouden Micro, de voorloper van wat nu Humo’s Rock Rally is.

Met enkele leden die nadien met de Grembergse zanger en gitarist Rudy Richard hun eerste plaatje opnamen.

Vanaf 1966 ging het echter geleidelijk aan bergaf en ging ieder zijn eigen weg. Het verhoopte succes werd het nooit. Maar zij waren de durvers, de pioniers die met amper kennis en weinig middelen aan anderen toonden dat het kon. Waarna die anderen dan de fakkel met soms meer succes overnamen
.
De tentoonstelling georganiseerd door de Baasroodse heemkring Baceroth toont uniek materiaal van de groep zoals affiches, documenten, foto’s en persartikels uit die periode. Ook het toenmalige drumstel van Jos Verhulst zal te bewonderen zijn.

Deze unieke tentoonstelling over Les Etoiles Bleues vindt plaats op zondag 12 mei van 14 tot 17 uur in zaal Ontmoeting, Sint-Ursmarusstraat 125 in Baasrode. De toegang is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van