Search

XL Buurderij brengt je in contact met lokale producenten van groenten

Buurderij Dendermonde brengt lokale producenten en consumenten samen.

Koop je groenten en vlees rechtstreeks bij de producent. Dat is samengevat waar Buurderij Dendermonde voor staat. Elke maand organiseert Buurderij in jeugdhuis Zenith een moment waarop producenten en afnemers elkaar ontmoeten. Op 7 mei vindt een XL editie van deze maandelijkse samenkomsten plaats.

Nora Lorré, de drijvende kracht achter Buurderij Dendermonde: “Ik organiseer in mei een XL Buurderij omdat deze periode heel interessant is voor de lokale boeren hun buren. In mei zijn er heel wat nieuwe groenten en nieuwe producten die geoogst kunnen worden of klaar zijn. Dat geeft een lente-boost en maakt het de ideale periode om dat eens goed te vieren. XL Buurderij valt ook tijdens de week van de Korte Keten, waardoor we deze 2 concepten elkaar kunnen haken.”

Boerenmarkt

“Langs de ene kant is XL Buurderij een Boerenmarkt waarbij onze boeren en producenten proevertjes uitdelen en extra beeld of uitleg voorzien”, licht Nora toe. “Zoals elke week ontvangen de Buren hun verse producten die ze bestelden rechtstreeks uit hun handen.”

“Voor de gelegenheid kan je ook ter plaatse aankopen. Groenten en fruit, runds- en lamsvlees, zuivel in leeggoedpotten. Ook lokale biertjes, gezonde traiteur, cupcakes… Sinds ik mijn verpakkingsvrije winkel ‘Tarra Verpakkingsvrij’ gestart ben en al een jaar vegan leef, heb ik veel aandacht voor kwaliteit, pure producten met zo weinig mogelijk afval en vegan aanbiedingen op mijn buurderij!”

Over de Buren

Nora: “Anderzijds gaat het ook om onze Buren die we vaak wekelijks terugzien. Er ontstaat een soort community. De Buren wonen soms heel dicht bij de Buurderij in Zenith, soms komen ze ook van Lebbeke, Wieze, Oudegem, Grembergen, Appels… Sommigen van hen zijn ook ondernemers. Zij kunnen dan als Buur-ondernemer een gratis stand verkrijgen op de XL Buurderij en probeer ik hen een platform te bieden om te netwerken. Ook handelaars uit Sint-Gillis of andere handelaars met een lokale of ambachtelijke relevantie zijn ook welkom! Zo leren we elkaar ook eens op een andere manier kennen.”

“Tijdens de XL Buurderij staat jeugdhuis Zenith zelf ook ‘in the picture’ Zij stellen zichzelf en hun activiteiten ook voor op een eigen stand. Want een jeugdhuis gaat over meer dan fuiven alleen. Zo kan je er hun creatieve projecten en startende ondernemersondersteuning ontdekken!”

XL Buurderij vindt plaats op donderdag 9 mei van 17 tot 20 uur in jeugdhuis Zenith, Otterstraat 58 in Sint-Gillis. De toegang is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van