Zoek

Nora Lorré: “Ik ben nu gelukkiger zonder afval”

Nora Lorré uit Dendermonde

Stadsgenote Nora Lorré stopte vijf jaar geleden met plastic afval kopen. Drie jaar geleden ontstond het idee om zich volop toe te leggen op duurzaam ondernemen. Ze stopte met lesgeven, haalde het concept ‘de Buurderij’ naar Dendermonde en opende haar eigen verpakkingsvrije winkel Tarra Verpakkingsvrij.

“Ik was als kind heel sterk met de natuur verbonden. Ik had een eigen klein moestuin en herbarium van gedroogde planten en bloemen. Maar in de loop van de jaren verdween dit meer en meer naar de achtergrond”, vertelt Nora Lorré. “Zo’n vijf jaar geleden zag ik een documentaire van Bea Johnson (die het concept zero wast home introduceerde, nvdr), en toen kreeg ik weer heel sterk dat gevoel. Ik was zelf vergeten hoeveel ik als kind van de natuur hield. We zijn – vind ik – de voeling kwijt met de realiteit van de natuur. Bovendien dringt de tijd om er daadwerkelijk iets aan te doen.”

Verpakkingsvrij leven

Verpakkingsvrij leven en het principe van de korte keten zijn voor Nora een levensstijl. “Na die documentaire heb ik de klik gemaakt en ben ik plastiek uit mijn leven gaan bannen. Dat was vijf jaar geleden geen gemakkelijk opdracht”, zegt Nora. “Ik ben toe begonnen met een zoektocht naar verpakkingsvrije producten. Ik stippelde een heel parcours uit en ging dan op pad om boodschappen te doen.”

“Het was in het begin ook voor de handelaars even opkijken en in sommige gevallen betekende het wat extra werk, maar eigenlijk zien ze er ook wel het voordeel van in. Het is voor hen op z’n minst een besparing wat verpakkingen betreft.”

“Doe vandaag wat nodig is voor de wereld van morgen”

Nora Lorré werkt en leeft volgens het principe “doe vandaag wat nodig is voor de wereld van morgen”. “Ik gaf vroeger les, maar ik was nooit de beste versie van mezelf”, lacht ze. “Ik gaf les aan 12- tot 15-jarigen. Het zou dus minstens nog tien jaar duren voor die generatie iets zou kunnen in beweging zetten. Nu heb ik dankzij het duurzaam ondernemen een meer directe impact.”

Nora is niet alleen de drijvende kracht achter de plaatselijke afdeling van de Buurderij, een initiatief dat lokale voedselproducenten en consumenten samenbrengt. Ze opende ook de verpakkingsvrije winkel Tarra. “Ik nodig iedereen uit om kennis te maken met het zero waste principe. Ik weet zeker dat het mensen enthousiast en gelukkiger zal maken om met minder afval en balast te leven. Ik word er alleszins gelukkig van”, glimlacht ze opnieuw. Ondertussen broedt Nora op nog meer ideeën om duurzaam leven en ondernemen te promoten in de regio.

De Buurderij brengt volgens het principe van de korte keten lokale voedingsproducenten en consumenten samen, elke donderdag in jeugdhuis Zenith in Sint-Gillis. Het concept bestaat op 12 september twee jaar in Dendermonde en dat wordt gevierd in het jeugdhuis. Tarra Verpakkingsvrij vind je in Provincialebaan 2 in Buggenhout. Breng jouw eigen propere verpakkingen mee om te vullen. Ga zonder afval en met een gelukkig gevoel naar huis!

Meer info: www.facebook.com/buurderijdendermonde en www.facebook.com/tarraverpakkingsvrij

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van