Zoeken

Stad stelt inwoners gerust wat mogelijke legionellabesmetting betreft

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

De legionellabesmetting die in de omgeving van Evergem dodelijke slachtoffers eiste, werd heel waarschijnlijk veroorzaakt door de koeltoeren van een papierbedrijf.

“Omdat ook in Oudegem een papier producerend bedrijf is gevestigd, namelijk VPK Paper, legde burgemeester Piet Buyse vorige dinsdag contact met het Agentschap Zorg en Gezondheid om te informeren of er een oorzakelijk verband kan zijn tussen legionella en papierproductie en of er enig risico is voor buurtbewoners”, aldus de stad.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet weten “dat de koeltorens van VPK Paper van een ander type zijn en correct gemeld staan bij het Agentschap”. “In 2016 werd het koelwater van het bedrijf bemonsterd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Bij de analyse in een erkend labo werd er geen legionella in de stalen teruggevonden.”

“Het risico op dergelijke legionella-uitbraak blijkt trouwens heel klein te zijn. In Vlaanderen zijn er ongeveer 900 koeltorens gekend (waarvan 17 in Dendermonde verspreid over 3 bedrijven) en het is de eerste keer dat er zich in Vlaanderen een incident op grote schaal zoals nu in de Gentse Kanaalzone heeft voorgedaan”, aldus de stad nog.

“Het bedrijf VPK Paper nam zelf ook contact opgenomen met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij hebben aangegeven naar aanleiding van de legionella-uitbraak in het Gentse hun risicoanalyse en beheersplan te evalueren en extra controles uit te voeren. VPK geeft ook aan dat er heel wat preventieve maatregelen van kracht zijn. Zo doseert het bedrijf biocides in de waterfase om de risico’s verder te beperken.”

“VPK zal ook proactief communiceren om eventuele ongerustheid bij werknemers en omwonenden weg te nemen.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid en het stadsbestuur van Dendermonde zijn van oordeel dat er geen reden tot ongerustheid is bij de omwonenden.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van