Zoek

Kurk kan je voortaan ook kwijt in het containerpark

Kurk

Kurk is een beperkt beschikbaar natuurlijk materiaal. Daarom is nodig om er zorgzaam mee om te springen. Op voorstel van schepen Nele Cleemput ging de Raad van bestuur van Verko op 13 juni akkoord om voortaan kurken afzonderlijk in te zamelen voor wie dat wil.

“Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het is een natuurlijk materiaal met bijzondere kwaliteiten, waar bijzonder veel vraag naar is. Daarom moeten we het zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. De kurken stop die je fles afsluit, kan je een tweede leven geven als duurzaam isolatiemateriaal. Maar dan is er voldoende nodig en moeten ze apart ingezameld worden”, aldus schepen Nele Cleemput.

“Kurk – gebruikte wijnstoppen en ander kurkafval – wordt meestal bij het restafval gegooid. Jaarlijks verdwijnen miljoenen kurken in de vuilniszak, en dat mag nog steeds. Zij kunnen echter ook perfect gerecycleerd worden. Wie dat wil, kan voortaan de stoppen van zuivere of synthetische kurk van bij je thuis of van bij je vereniging naar het inzamelpunt bij Verko brengen. Door de kurken te verzamelen, lever je bovendien een actieve bijdrage aan de vermindering van de afvalberg.”

“Inzetten op sociale bewogenheid

Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko: “Verko zal samenwerken met Vlaspit vzw. Zij hebben de nodige expertise en houden de sociale aanpak hoog in het vaandel, onder andere op het gebied van werkgelegenheid voor mensen met een beperking. Verko wil graag verder inzetten op deze sociale bewogenheid.”

“Na het sorteren en vermalen, kunnen de kurken een tweede keer dienen: als gecertificeerd isolatiemateriaal voor geluid en warmte in de bouwsector. Veel concreter kan circulaire economie haast niet worden. De aparte inzameling van de fractie kurk zal gebeuren in een 120 ltr rolcontainer of bigbag op al onze recyclageparken.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van