Blauwalgen in Brusselse Forten en Oude Dender

Brusselse Forten in Dendermonde

De stad meldt dat vorige week in de Brusselse Forten in de Burgemeester Portmanslaan en in de vijver in het Wastijnepark (Serbosstraat) toxische blauwalgen werden aangetroffen.

“Elke vorm van waterrecreatie zoals hengelen, kajak, kano, roeien, stand-up paddling enzovoort en watercaptatie – voor het besproeien van landbouwgewassen en het gebruik als drinkwater voor vee – zijn er verboden. Zwemmen is sowieso al verboden”, aldus de mededeling.

“Algenbloei ontstaat door de aanhoudende hoge temperaturen en een teveel aan voedingstoffen in het water. Ze vormen aan het wateroppervlak een drijvende laag die op olie lijkt. Er werden waterstalen in deze wateren genomen. De resultaten van deze stalen wijzen uit dat er toxische blauwalgen of cyanobacteriën aanwezig zijn.”

Oude Dender ook getroffen door blauwalgen

“Ook op de Oude Dender in de binnenstad werden nu blauwalgen vastgesteld. In afwachting van de analyseresultaten op toxiciteit, wordt ook hier preventief alle waterrecreatie verboden, net als de captatie van water.”

“Wie toch met blauwalgen in aanraking kwam of heeft ingeslikt, kan last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Het is nodig om het lichaam goed af te spoelen of een arts te raadplegen bij klachten. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Houd honden dus uit het water.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement